(Wczoraj, 20:29 )nietakamllodafszka napisał(a): Panie administratorze jakie ustalenia po spotkaniu?

W dniu jutrzejszym ma być oficjalne podpisanie Porozumienia Ministra Sprawiedliwości, ze Związkami Zawodowymi, także szczegóły na szczegóły musimy poczekać do jutra.
Odpowiedz
Panie administratorze jakie ustalenia po spotkaniu?
Odpowiedz
(Wczoraj, 13:10 )Jacek Jacek napisał(a): Witam panie administratorze a co ustalone zostało odnośnie ryczałtu za dojazd? Czy nadal 20 zł cały miesiąc do służby? pozdrawiam

Dokładnie, wszyscy mieszkaniówka żyją a przejazdy do miejsca pracy, groszowe wczasy w por. z MONem
Odpowiedz
(Wczoraj, 8:16 )Olee2 napisał(a):
(11-03-2025, 11:23 )Jestemzmiasta napisał(a): Nie trzeba przechodzić na nowe zasady. Będzie wybór więc żeby nie oddawać można pozostać na starych zasadach.

No i tak to powinno wyglądać.

No tak ale wybór równy w tym, ze nie będziesz pobierać
Odpowiedz
(Wczoraj, 13:11 )Uczciwy napisał(a): Przepracowałem 20 lat i nie mam zamiaru nic oddawać.
15 lat służby minęło nich tak dalej robią
Jak ruski będzie przy granicy to też się wypne.

Twój zamiar bedzie skutkował tym prawdopodobnie, ze nie będziesz nic pobierał i tyle w temacie.
Odpowiedz
Kiedy będą na kontach przelewane wyrównania bo nie ukrywam że jestem goły i wesoły???.7% podwyżki i podwyżka dodatktow za wysługę lat.Bedzie tłusto.
Odpowiedz
(11-03-2025, 15:36 )Garfild79 napisał(a): Co wy tak się podniecacie z tym oddawaniem dofinansowania?Przecież jeżeli przepracowałeś 15 lat to nie musisz nic oddawać.Pozatym ci co poszli na emeryturę to co,też muszą oddać dofinansowanie ? Puknijcie się w głowę i przestańcie siać ferment.

Nie było by siania fermentu jak by ktoś odpowiedzialny, przedstawiciel związków coś oficjalnie powiedział na ten temat.
Ponadto jak czytam te komentarze na forum różnych ludzi to można różnie do tego podchodzić. 
Niedopuszczalne byłoby z tym dodatkiem potraktować starych powyżej 15 lat SW aby coś mieli oddawać, zwłaszcza, że wielu z tych funkcjonariuszy wzięło pomoc na zakup mieszkania np. Na początku swojej kariery, nie otrzymując przez wiele lat poza remontowka nic takiego a teraz zaraz zacznie się znów przed przyjęciem do służb kombinowanie budowy lub mieszkan na bliskich tak aby nie mieć formalnie mieszkania i tym samym było do tej pory tj branie za brak mieszkania, mimo, że mają mieszkanie a bliżej 15 lat fikcyjne akty prawne by wyrwać pomoc. Teraz ktoś powie, że przepis zezwal ale jak to się ma do osób co byli więcej zaradni przed SW i zarobili na lokum przed służba i nic nie mają poza remontowka bo byli uczciwi lub nieświadomi.
Odpowiedz
Przepracowałem 20 lat i nie mam zamiaru nic oddawać.
15 lat służby minęło nich tak dalej robią
Jak ruski będzie przy granicy to też się wypne.
Odpowiedz
Witam panie administratorze a co ustalone zostało odnośnie ryczałtu za dojazd? Czy nadal 20 zł cały miesiąc do służby? pozdrawiam
Odpowiedz
(11-03-2025, 15:36 )Garfild79 napisał(a): Co wy tak się podniecacie z tym oddawaniem dofinansowania?Przecież jeżeli przepracowałeś 15 lat to nie musisz nic oddawać.Pozatym ci co poszli na emeryturę to co,też muszą oddać dofinansowanie ? Puknijcie się w głowę i przestańcie siać ferment.

Z tym oddaniem dofinansowania to chodzi o przypadek w którym chcesz otrzymywać "nową " mieszkaniowke. Ponoć mają to rozłożyć na raty w okresie 10 lat i będziesz otrzymywać pomniejszony dodatek. Dziwne rozwiązanie.
Odpowiedz
(09-03-2025, 19:32 )Kapral_Opole napisał(a): Ale właściwie w czym problem? NA wzór mswia musielibyśmy oddać 50%. Wziąłem 45 tys, czyli do oddania 22,5tys zł przez 5/10 lat w zależności jak to dopną. Przecież to są drobne w stosunku do 1000-1500 któe mielibyśmy dostawać miesięcznie. Biorąc pod uwagę np 1200zł miesięcznie to po dwóch latach masz 29tys zł. Niech dograją tak jak jest i nie ma co narzekać. Nigdy nie dogodzisz wszystkim ale ludzie no chyba nikt nie wierzy że nam dadzą jak w MON 80 tys zł na odejście na członka rodziny. Prędzej tam zabiora...

(09-03-2025, 10:56 )Człowiek z lasu napisał(a):
(07-03-2025, 18:30 )marek13 napisał(a): Czy przyszły dodatek mieszkaniowy będzie też obowiązywał funkcjonariuszy którzy posiadają mieszkanie?

Rudy od zawsze chciał zabrać dofinansowanie na zakup mieszkania, obawiam sie, ze dadza cos na wzór mon-u a za jakiś czas znow cos zabiorą, zresztą co to za interes musimy cos zwracać a niby z jakiej racji? Czy w wojsku jak dostaje żołnierz około nazwijmy 75tys zl na członka rodziny i zgarnia 300 tys to co żołnierze tez beda musieli oddawać? Dlaczego jest tak ze w sw jak ktoś pobrał musi oddać a w mon nie? Adminie prosze o zabranie głosu

Po pierwsze nie wiesz czy nie musisz oddawać tych 45 tys. wg tego ile AKTUALNIE wynosi dodatek (drugie tyle) po drugie pewnie trzeba będzie zwrócić z podatkiem (który zapłaciliśmy)...
Odpowiedz
(11-03-2025, 5:54 )Kapral_Opole napisał(a): W ogóle nie musisz oddawać. Wtedy nowe po prostu Ciebie nie obejmie. Problem z głowy Smile Zawsze musimy być postrzegani jako maruderzy ? Jeśli obejmie wszystkich tak jak w mswia bez względu na stan posiadania mieszkania to nie wiem jak trzeba być uwstecznionym żeby nie traktować tego jako sukces.

(10-03-2025, 15:12 )anton napisał(a): A dlaczego ja mam oddać dofinansowanie w połowie? Jak mam oddać to proporcjonalnie do tego US powinien mi oddać podatek od dochodu. Wszystkim oddać a podatek to co?

Fajne traktowanie ludzi. Takie nierówne.
Odpowiedz
(11-03-2025, 11:23 )Jestemzmiasta napisał(a): Nie trzeba przechodzić na nowe zasady. Będzie wybór więc żeby nie oddawać można pozostać na starych zasadach.

No i tak to powinno wyglądać.
Odpowiedz
Witam
Słuchajcie,postanowiłem napisać dzisiaj co nie co gdyż wczoraj obejrzałem na Polsat News program Jankowskiego i oczom nie wierzyłem jak to oglądałem.
Redaktor zaprosił jakiegoś pajaca ze związków policji który nie potrafił z Jankowskim wogole rozmawiać.Ten go wręcz prawie przekrzyczał jakimiś głupotami typu
"Nie stać Polski aby f-sze odchodzili po 25 latach
na emerytury !!! ". A ten siedzi i nie wie co mówić i walnął że jak będzie 10 000 na rękę to można wtedy rozważyć znieść wogóle wcześniejsze emerytury !!! Czaicie co ten
gł.....mówi,SZOK !!!
Zamiast powiedzieć do Jankowskieho a skąd Pan wie że Polski nie stać na wcześniejsze emerytury to mu prawie że przytakuje.Jaja !!! Skoro było stać za komuny i później to stać teraz ale zabrali 15ki bo im żal dupe ściskał że f-sz odchodził na emeryturę w wieku 35 lat ale nie widzą tego ile wyżeczeń kosztowało taką osobę te 15 lat !!!
Ja powiem tak, żadne pieniądze nie zastąpią 15 lat a co dopiero 25ciu jak by wprowadziili 60-65 wiek.Jak chcą mieć drugą Szwecję w Polsce to dalej niech niszczą służby mundurowe.Taki Jankowski nie ma pojęcia o pracy w służbach mundurowych a pie..farmazony.
Ustawa zmieniająca prawa emerytalne z15tu na 25 została od początku żle zrobiona bo zamiast zostawić ludzi z pierwszej lini na 15cie to wszystkich dali do jednego wora na 25 lat i tutaj został popełniony BŁĄD !!!!
Czarno to wszystko widzę oj czarno.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Panie i Panowie.
Jaki sukces o czym Państwo piszecie ?
Wszyscy siedzą cicho.Zero informacji odnośnie spotkań .Następnie ktoś ogłosi "sukces".Jaki "sukces" ?
Daliśmy to teraz siedźcie cicho.
Zero informacji na temat działania pomiędzy Zwiazki-MS-CZSW.Jakie porozumienie?Ktoś je widział na oczy?Na jakich zasadach?15 lat służby i masz coś oddawać?
Wystarczy że już oddałeś się całkowicie tej patologicznej i nepotycznej służbie która wyciska Ciebie soki jak z zer....... cytryny.
Panie i Panowie obudzili się za 5  12.00 że trzeba coś z tym zrobić.Temat nie był świeży,a że du...o zaczyna się palić przed majówka to piśniemy słówko że mamy chęć porozumienia i pieniążki są .
Szarak nie ma nic do powiedzenia !.
Klika się zebrała opracowała coś czego szeregowa/y funkcjonariuszka/sz nie widział na oczy i jest gitara.
STOP PATOLOGI

quote="Jacek Jacek" pid='21037' dateline='1741693868']
(11-03-2025, 5:54 )Kapral_Opole napisał(a): W ogóle nie musisz oddawać. Wtedy nowe po prostu Ciebie nie obejmie. Problem z głowy Smile Zawsze musimy być postrzegani jako maruderzy ? Jeśli obejmie wszystkich tak jak w mswia bez względu na stan posiadania mieszkania to nie wiem jak trzeba być uwstecznionym żeby nie traktować tego jako sukces.

Jaki sukces? Co ty bredzisz nie masz bladego pojęcia. Odebrałeś już dofinansowanie z wpisu wynika że nie. Po za tym wielkość tego dofinansowania na przełomie 10 lat zwiększyła się o 100% i większość ludzi przeznaczyła je na swoje 30 letnie kredyty. Dlaczego w naszej służbie nigdy nie może być normalnie. Za te lata poświęceń świątek piątek mając 20 lat służby chyba można by godnie zarabiać. A tak stara gwardia ucieknie i zostaną w większości ludzie którzy bladego pojęcia o tej pracy nie mają pojęcia. O tyle w temacie 

(10-03-2025, 15:12 )anton napisał(a): A dlaczego ja mam oddać dofinansowanie w połowie? Jak mam oddać to proporcjonalnie do tego US powinien mi oddać podatek od dochodu. Wszystkim oddać a podatek to co?
[/quote]
Odpowiedz
Szanowne Związki Zawodowe.
Co po spotkaniu w MS ?
Tak słabo ?
Czym was kupili tam na górze że nic nie piszecie w temacie ?
Odpowiedz
Jeśli masz oddać to bez sensu bo jakbyś pracował bo emerytura powiedzmy za 5 lat to ok 50 k a musisz oddać dużo więcej, ale jak masz w perspektywie 25 lat to już 250k, ogólnie starzy będą bardzo stratni na tym rozwiązaniu jeśli trzeba będzie oddawać
Odpowiedz
Witam Admina !!! No jak tam po spotkaniu Ministra i obu Związków Zawodowych !!! Do godz. 14.00 miały być podane konkrety !!!
Czy Admin ma przecieki co to za propozycje przedstawił Minister Bodnar !?
Odpowiedz
(08-03-2025, 20:43 )anielica2010 napisał(a):
(07-03-2025, 12:57 )wiktor_sw napisał(a):
(06-03-2025, 12:21 )szeryf81 napisał(a): Jest może gdzieś pismo, od kiedy podwyżki i wyrównanie? Dzięki

Jeszcze legislacja nieukończona. Może w kwietniu wypłaca ?

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12395202

A jak się ma sprawa z podwyżka dla pracowników cywilnych???Czy mozemy liczyć na wypłatę w kwietniu?Czy jak zwykle w czerwcu?
Ponawiam pytanie...czy już tylko dodatek mieszkaniowy jest ważny?Kiedy f-szeni p.cywilni mogą się spodziewać wypłaty podwyżki?
Odpowiedz

Żebyś sie nie zdziwił kolego, będziesz miał wybór racja nie oddajesz ale nie pobierasz nowego dodatku mieszkaniowego
Odpowiedz
Chyba z fusów wróżysz. Kilka postów niżej mówiłem że odebrałem z 7 lat temu . Coś koło 40 tys. Połowa rozbita na 5 czy 10 lat na raty 0% . To jest jakiś dramat? Chyba uczciwie nie ? Rozumiem że jedni wzięli 90 tys miesiąc temu i mieliby nic nie oddawać a ktoś kto planował wziac w czerwcu już nie weźmie? To jest sprawiedliwe ? Zapoznaj się z definicją tego słowa. Sprawiedliwosc nie polega na tym że ty masz mieć lepiej niż wszyscy w koło. 

(11-03-2025, 12:51 )Jacek Jacek napisał(a):

Jaki sukces? Co ty bredzisz nie masz bladego pojęcia. Odebrałeś już dofinansowanie z wpisu wynika że nie. Po za tym wielkość tego dofinansowania na przełomie 10 lat zwiększyła się o 100% i większość ludzi przeznaczyła je na swoje 30 letnie kredyty. Dlaczego w naszej służbie nigdy nie może być normalnie. Za te lata poświęceń świątek piątek mając 20 lat służby chyba można by godnie zarabiać. A tak stara gwardia ucieknie i zostaną w większości ludzie którzy bladego pojęcia o tej pracy nie mają pojęcia. O tyle w temacie 

Odpowiedz
Jeszcze nie macie a już dzielicie i pieniądze i ludzi heh...
Odpowiedz
Co wy tak się podniecacie z tym oddawaniem dofinansowania?Przecież jeżeli przepracowałeś 15 lat to nie musisz nic oddawać.Pozatym ci co poszli na emeryturę to co,też muszą oddać dofinansowanie ? Puknijcie się w głowę i przestańcie siać ferment.
Odpowiedz

Odpowiedz
Nie trzeba przechodzić na nowe zasady. Będzie wybór więc żeby nie oddawać można pozostać na starych zasadach.
Odpowiedz
(11-03-2025, 7:42 )Olee2 napisał(a):

No właśnie a co z osobami co już mają 15 lat służby? Przepis mówi że po 15 latach nie musimy oddawać dofinansowania.
Odpowiedz

No właśnie a co z osobami co już mają 15 lat służby? Przepis mówi że po 15 latach nie musimy oddawać dofinansowania.
Odpowiedz

Ale co oddać? Po 15 latach ustawa mówi wyraźnie. Zaczną się pozwy i nie wieże żeby wyrok nie był na naszą korzyść. Po drugie większość ludzi te pieniądze już dawno wydała i nie każdego stać nawet jak by się zgodził na ten głupi pomysł. A kończąc tą wypowiedź zapytam jak kolega z góry co na to US jeśli chodzi o podatek z przekroczeniem progu podatkowego nie wspomnę i mniejszej wypłacie. Rudy zawsze będzie rudym pamiętajcie w maju przy wyborach kogo wybieracie.
Odpowiedz
W ogóle nie musisz oddawać. Wtedy nowe po prostu Ciebie nie obejmie. Problem z głowy Smile Zawsze musimy być postrzegani jako maruderzy ? Jeśli obejmie wszystkich tak jak w mswia bez względu na stan posiadania mieszkania to nie wiem jak trzeba być uwstecznionym żeby nie traktować tego jako sukces.

Odpowiedz
Racja kolego , podatek wynosił ponad 10 tysięcy , raz zabrali i teraz drugi raz oddawać? 
Odpowiedz
Nie marudzcie już tak. Ja tam się cieszę z małych kroków, o zwrocie dofinansowania będziemy myśleć później. Nie, żebym akceptował wszystkie warunki, ale dodatkowym 1000 zł czy coś plus minus - chyba nikt nie pogardzi? Widzę, że jęczą Ci, którzy nic nie robią. Jestem związkowcem, nawet dałem namówić się na jakąś tam funkcję. I w końcu, szczerze mówiąc zaczynam rozumieć po co są te związki. Ktoś musi prowadzić te rozmowy, i to nie na forum związkowym. Na razie, do tego do czego mogę się przyczepić to brak informowania na bieżąco ludzi na tym forum/fb czy innym formacie. Każdy czeka, a tak naprawdę informację mamy tylko pocztą pantoflową.
Odpowiedz
A dlaczego ja mam oddać dofinansowanie w połowie? Jak mam oddać to proporcjonalnie do tego US powinien mi oddać podatek od dochodu. Wszystkim oddać a podatek to co?
Odpowiedz
(07-03-2025, 18:30 )marek13 napisał(a): Czy przyszły dodatek mieszkaniowy będzie też obowiązywał funkcjonariuszy którzy posiadają mieszkanie?

Rudy od zawsze chciał zabrać dofinansowanie na zakup mieszkania, obawiam sie, ze dadza cos na wzór mon-u a za jakiś czas znow cos zabiorą, zresztą co to za interes musimy cos zwracać a niby z jakiej racji? Czy w wojsku jak dostaje żołnierz około nazwijmy 75tys zl na członka rodziny i zgarnia 300 tys to co żołnierze tez beda musieli oddawać? Dlaczego jest tak ze w sw jak ktoś pobrał musi oddać a w mon nie? Adminie prosze o zabranie głosu

Dokładnie tak. Bym zrozumiał gdyby wprowadzili na odejście kasę jak w wojsku i od tego odliczyli dofinansowanie, które się otrzymało a nie jakieś bzdury w tej formie. Policyjne związki też na te pytania w ogóle nie odpowiadają. Tu zaraz też wrzuca jakiegoś posta gdzie będą podawać bzdury, że ten dodatek obejmie 98% funkcjonariuszy a wszyscy wiemy, że to g**** prawda. Jutro jak zwykłe podnóżki pójdą na spotkanie i nawet słowem nie wspomną, że te wymogi to śmiech na sali i się na to nie zgodzą
Odpowiedz
Ale właściwie w czym problem? NA wzór mswia musielibyśmy oddać 50%. Wziąłem 45 tys, czyli do oddania 22,5tys zł przez 5/10 lat w zależności jak to dopną. Przecież to są drobne w stosunku do 1000-1500 któe mielibyśmy dostawać miesięcznie. Biorąc pod uwagę np 1200zł miesięcznie to po dwóch latach masz 29tys zł. Niech dograją tak jak jest i nie ma co narzekać. Nigdy nie dogodzisz wszystkim ale ludzie no chyba nikt nie wierzy że nam dadzą jak w MON 80 tys zł na odejście na członka rodziny. Prędzej tam zabiora...

Odpowiedz
Mój kolega odszedł z wojska.na.emeryrure i otrzymał ponad 350 tys odprawy.Mozna ?
Odpowiedz
(07-03-2025, 7:35 )oficerZK napisał(a): Nadgodziny niech lepiej płacą bo zawsze na ostatnią chwilę to musi być...

Będą płacone 18.03
Odpowiedz

Odpowiedz
(07-03-2025, 12:57 )wiktor_sw napisał(a):
(06-03-2025, 12:21 )szeryf81 napisał(a): Jest może gdzieś pismo, od kiedy podwyżki i wyrównanie? Dzięki

A jak się ma sprawa z podwyżka dla pracowników cywilnych???Czy mozemy liczyć na wypłatę w kwietniu?Czy jak zwykle w czerwcu?
Odpowiedz
Ponawiam pytanie.
Odpowiedz
(07-03-2025, 7:35 )oficerZK napisał(a): Nadgodziny niech lepiej płacą bo zawsze na ostatnią chwilę to musi być...

Oficer i nie wie że nadgodziny są wypłacane dwa razy do roku dokładnie tego samego dnia? Big Grin
Odpowiedz
Czy przyszły dodatek mieszkaniowy będzie też obowiązywał funkcjonariuszy którzy posiadają mieszkanie?
Odpowiedz
Z okazji jutrzejszego dnia kobiet dla wszystkich naszych koleżanek życzę duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo uśmiechu i zdrowia.
Odpowiedz

Odpowiedz
Kiedy będzie wyrównanie i w jakiej kwocie netto???
Odpowiedz
Panie Administratorze jakieś konkrety już są dotyczące dodatku mieszkaniowego?
Z tego co słychać to co raz mniej korzystne są te informacje dla nas.Za chwile wyjdzie tak ,że będzie wiele szumu a efekt jak zwykle .
Odpowiedz
Nadgodziny niech lepiej płacą bo zawsze na ostatnią chwilę to musi być...
Odpowiedz
(05-03-2025, 20:31 )eeedek4 napisał(a): Panie Administratorze czy dobrze doczytałem -założenia są takie iż otrzymaliśmy kwotę dofinansowania netto a mamy oddać połowę kwoty brutto?!!

No znając życie to tak będzie.. druga sprawa ludzie dostają teraz po 80 tys netto , lecz i tak muszą dużą część oddać do państwa przy rozliczeniu pit . Z każdej strony chcą tylko żeby oddawać więcej niż się otrzymało.  Chore .
Odpowiedz
(06-03-2025, 14:18 )Garfild79 napisał(a): Admi ,wiesz może kiedy będą przelewać podwyżki te co mamy przyznane od stycznia???? Po drugie, prawdą jest ze to wyjdzie miesięcznie na rękę.okolo 500.zł.??? N

5% podwyzki i 500 zl na reke chcesz??? Najs
Odpowiedz
Wiadomo, że strajk zostanie odwołany bo z takimi propozycjami ministerstwa i aprobatą związków na ten cyrk zaraz pojadą puste autobusy i będzie im wstyd. Jak ktoś wspomniał niżej ważne, że złodzieje nie będą płacić tych 15 zł. Co prawda powinni to zmienić ale na kwotę zdecydowanie wyższą bo te 15 zł to śmiech na sali
Odpowiedz
(06-03-2025, 14:18 )Garfild79 napisał(a): Admi ,wiesz może kiedy będą przelewać podwyżki te co mamy przyznane od stycznia???? Po drugie, prawdą jest ze to wyjdzie miesięcznie na rękę.okolo 500.zł.??? N

Taaaa 500 ? podzielone przez 2 Smile
Odpowiedz