14-10-2021, 11:35
Pan Administrator
Niech Pan przeczyta zapisy porozumienia.Co tam jest zapisane ?
Niech Pan nie robi ze mnie idioty i z reszty ludzi.
Niech Pan przeczyta zapisy porozumienia.Co tam jest zapisane ?
Niech Pan nie robi ze mnie idioty i z reszty ludzi.
(14-10-2021, 9:15 )Administrator napisał(a):(14-10-2021, 6:03 )Hipi napisał(a): Panie Administratorze
Panie Przewodniczący
Jestem rozczarowany.
Jestem rozczarowany postawą Związku jak również całego środowiska.
Czy Aneks do porozumienia można nazwać sukcesem.?
Absolutnie NIE.
To kolejne Porozumienie tzn. Aneks niczego tak naprawdę nie zmieni i nie zmienia.
Bądźmy uczciwi. Porozumienie z roku 2018 nie zostało zrealizowane i dobrze o tym Panie i Panowie Delegaci wiecie. Po co ta obłuda?
POROZUMIENIE UZNAJE SIĘ ZA NIE WAŻNE ORAZ ZERWANE Z WINY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI.
KONIEC KROPKA.
Więc naprawdę bulwersujacym jest to co w tej chwili odstawiliście.
Zwykłych funkcjonariuszy tym pseudo Aneksem nie zatrzymacie w służbie.
(13-10-2021, 21:22 )Administrator napisał(a):(13-10-2021, 14:44 )misterman napisał(a): Drogi Administratorze zero konkretów w tym Aneksie dostaniemy jakieś info skoro kończymy protest
Ad. pkt. 1 Aneksu do Porozumienia
Do 15 października 2021 roku ma zostać przedstawiony projekt zmiany ustawy w zakresie zaliczania do dodatku za wysługę lat na zasadach analogicznych jak w służbach podległych MSWiA. Jeżeli projekt zostanie przez nasz Związek zaakceptowany, to zmiana ustawy nastąpi w przyszłym roku z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2022 r.
Ad. pkt. 2 Aneksu do Porozumienia
Otrzymaliśmy projekt zmiany ustawy emerytalnej w zakresie art. 15a, w którym uwzględnieni zostaną również funkcjonariusze Służby Więziennej. Zmiana w tym zakresie ma wejść najpóźniej w życie od 1 marca 2022 r. - dodać należy, że wszelkie "niekorzystne zapisy" Związki Zawodowe wszystkich służb mundurowych będą próbować zmienić podczas prac komisji sejmowych.
Ad. pkt. 3 Aneksu do Porozumienia
Strony pozostały przy rozbieżnych stanowiskach. Pomimo tego Zarząd Główny podejmie działania, aby uregulować kwestię przyznawania środków finansowych uzyskanych z tytułu zmniejszenia uposażeń funkcjonariuszy w okresie przebywania na zwolnieniu lekarskim szczególnie w dziale ochrony.
Ad. pkt. 4 Aneksu do Porozumienia
Do dnia 15 marca 2022 r. NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa ma otrzymać projekt ustawy pragmatycznej dotyczące reformy dodatku służbowego mający na celu zahamowanie odpływu doświadczonej kadry.
Ad pkt. 5 Aneksu do Porozumienia
Służba Więzienna będzie miała kolejną ustawę modernizacyjną na lata 2022 - 2025 opracowaną w uzgodnieniu z NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa, w której uwzględnione zostaną kwoty przeznaczone na podwyżkę uposażeń funkcjonariuszy i wynagrodzeń pracowników oraz poprawy warunków pełnienia służby i pracy. Kwoty podwyżek będą nie mniejsze, niż w służbach podległych MSWiA.
W tym miejscu należy podkreślić, że gdyby nie było NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa, z którego tak wielu namawia do wypisywania się, (ale te osoby również są beneficjentami tego, co zostanie przez Związek wywalczone) to nasza formacja nie zostałaby uwzględniona przy przyszłorocznych podwyżkach. Osobiście do głowy by mi nie przyszło, aby nasza służba nie została uwzględniona przy podwyżkach, ale niestety tak miało być. Minister Sprawiedliwości musiał podejmować stanowcze działania, aby podwyżka objęła również Służbę Więzienną. Przykre ale prawdziwe.
"POROZUMIENIE UZNAJE SIĘ ZA NIE WAŻNE ORAZ ZERWANE Z WINY MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI." - Co Pan w takim razie proponuje, skoro uważa Pan, że Porozumienie zostało zerwane? Jakie powinny być dalsze działania?