14-10-2021, 17:49
(14-10-2021, 17:43 )Administrator napisał(a):(14-10-2021, 15:51 )Człowiek z lasu napisał(a):(14-10-2021, 9:34 )Administrator napisał(a):(14-10-2021, 4:34 )Człowiek z lasu napisał(a):(13-10-2021, 21:22 )Administrator napisał(a): Ad. pkt. 1 Aneksu do Porozumienia
Do 15 października 2021 roku ma zostać przedstawiony projekt zmiany ustawy w zakresie zaliczania do dodatku za wysługę lat na zasadach analogicznych jak w służbach podległych MSWiA. Jeżeli projekt zostanie przez nasz Związek zaakceptowany, to zmiana ustawy nastąpi w przyszłym roku z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2022 r.
Ad. pkt. 2 Aneksu do Porozumienia
Otrzymaliśmy projekt zmiany ustawy emerytalnej w zakresie art. 15a, w którym uwzględnieni zostaną również funkcjonariusze Służby Więziennej. Zmiana w tym zakresie ma wejść najpóźniej w życie od 1 marca 2022 r. - dodać należy, że wszelkie "niekorzystne zapisy" Związki Zawodowe wszystkich służb mundurowych będą próbować zmienić podczas prac komisji sejmowych.
Ad. pkt. 3 Aneksu do Porozumienia
Strony pozostały przy rozbieżnych stanowiskach. Pomimo tego Zarząd Główny podejmie działania, aby uregulować kwestię przyznawania środków finansowych uzyskanych z tytułu zmniejszenia uposażeń funkcjonariuszy w okresie przebywania na zwolnieniu lekarskim szczególnie w dziale ochrony.
Ad. pkt. 4 Aneksu do Porozumienia
Do dnia 15 marca 2022 r. NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa ma otrzymać projekt ustawy pragmatycznej dotyczące reformy dodatku służbowego mający na celu zahamowanie odpływu doświadczonej kadry.
Ad pkt. 5 Aneksu do Porozumienia
Służba Więzienna będzie miała kolejną ustawę modernizacyjną na lata 2022 - 2025 opracowaną w uzgodnieniu z NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa, w której uwzględnione zostaną kwoty przeznaczone na podwyżkę uposażeń funkcjonariuszy i wynagrodzeń pracowników oraz poprawy warunków pełnienia służby i pracy. Kwoty podwyżek będą nie mniejsze, niż w służbach podległych MSWiA.
W tym miejscu należy podkreślić, że gdyby nie było NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa, z którego tak wielu namawia do wypisywania się, (ale te osoby również są beneficjentami tego, co zostanie przez Związek wywalczone) to nasza formacja nie zostałaby uwzględniona przy przyszłorocznych podwyżkach. Osobiście do głowy by mi nie przyszło, aby nasza służba nie została uwzględniona przy podwyżkach, ale niestety tak miało być. Minister Sprawiedliwości musiał podejmować stanowcze działania, aby podwyżka objęła również Służbę Więzienną. Przykre ale prawdziwe.
Ale co Pan pisze za dyrdymały!!!
Przecież podwyżkę druga z resztą gwarantowało nam porozumienie z listopada 2018 roku.
Od stycznia 2020 roku podwyżka w kwocie nie mniejszej niż 500zl z uwzględnieniem nagrody rocznej!!!! Gdzie są moje, nasze pieniądze ja się pytam. Czyli powinny być teraz dwie podwyżki a nie jedna, ta która nie została wypłacona ze stycznia 2020 i kolejna z ustawy modernizacyjnej na lata 2022 do 2025 i tyle.
Związki nic nie zrobiły, przez 2 lata aby wyegzekwować należące się nam wszytkim podwyżki. Ważne jest, że 91 delegatów chce odwołania DG, który odchodzi na emeryturę czy czyż nie?
"Czyli powinny być teraz dwie podwyżki a nie jedna, ta która nie została wypłacona ze stycznia 2020" - Muszę przyznać, że wprowadził mnie Pan w osłupienie Albo czegoś nie zrozumiałem z Pana wpisu, albo czegoś nie wiem? Jakie podwyżki z Porozumienia nie zostały zrealizowane i czy w 2020 roku funkcjonariuszom nie wypłacono podwyżek?
Jednak chyba nie zna Pan zapisów doskonale.
Mianowice pierwsza podwyżka styczeń 2019 roku w kwocie przeciętnej 655zl zrealizowana oczywiście z opóźnieniem ale już przywyjliamy.
Druga część zapisu mówi o styczniu 2020 roku i kwocie 500zl z uwzgledniemm nagrody rocznej, nadal Pan czegoś nie rozumie!!!
Wy myślicie że ludziom na pierwszej linni nie chce się przeczytać porozumienia z 2018 roku.
Nie dostaliśmy podwyżki ze stycznia 2020 roku jeszcze więc powinny być dwie.
"Człowieku z lasu" po pierwsze zwrotem "Wy" to do obywatela za czasów komuny się zwracano, a po drugie to proponuję zmienić tabletki i się uprzednio upewnić, zanim coś Pan napisze, albo kolegów popytać skoro twierdzi Pan, że nie otrzymał w 2020 roku podwyżki.
Co do komuny to w SW nadal panuje więc się że zwrotem nie pomyliłem. Nepotyzm, szlachta i plebs, taki podział. Polecam samemu zmienić tabletki skoro Pan myśli, że ludzie dadzą się nabrać na taki wałek!!! Owszem może i podwyżki były ale chyba obowiązków i ciśnień.
Polecam jeszcze raz przeczytać porozumienie z listopada 2018 roku, jedna podwyżka styczeń 2019 a druga styczeń 2020,nadal uważa Pan że muszę zmienić tabletki?
Dobrze, że już prawa są emytalne i w każdej chwili z tego komunizmu można uciec.