22-10-2021, 12:05
(22-10-2021, 8:54 )Tenchi napisał(a): Panowie Mam pytanie może ktoś sie orientuje co z tym zrobić. Mam 14 lat służby sierżanta sztabowego .Otóż w lipcu przebywałem 28 dni na zwolnieniu od psychiatry w wyniku czego otrzymałem niedawno od dyrektora jednostki skierowanie na komisje lekarską w sprawie oceny stanu zdrowia oraz ustalenia zdolności fizycznej i psychicznej funkcjonariusza do służby. Żeby mało tego było otrzymałem również skierowanie aby zgłosić się do psychologa medycyny pracy. Czy ktoś już przechodził taki zestaw?? ponadto od czasu powrotu z w/w zwolnienia jedynym stanowiskiem jakie pełnie jest rezerwa składu zmiany
Nic z tym nie zrobisz, najlepiej iść, odbębnić i mieć to z głowy.
Art. 111. [Skierowanie do komisji lekarskiej]
1.
Funkcjonariusz może być skierowany do komisji lekarskiej:
1)
z urzędu lub na jego wniosek - w celu określenia stanu zdrowia oraz ustalenia zdolności fizycznej i psychicznej do służby, jak również związku poszczególnych chorób ze służbą;
2)
z urzędu - w celu sprawdzenia prawidłowości orzekania o czasowej niezdolności do służby z powodu choroby lub prawidłowości wykorzystania zwolnienia lekarskiego.
2.
Funkcjonariusz jest obowiązany poddać się badaniom zleconym przez komisję lekarską, w tym również badaniom specjalistycznym, psychologicznym i dodatkowym.
3.
W przypadku gdy przeprowadzone badania i zgromadzona dokumentacja nie pozwalają na wydanie orzeczenia, funkcjonariusz może zostać skierowany na obserwację w podmiocie leczniczym, jeżeli wyraża na to zgodę.
Wg mnie trochę po złości Cię wysyłają na komisję, a co do medycyny pracy to wysyła się dopiero po miesiącu zwolnienia. Co prawda ty zostałeś skierowany typowo do psychologa medycyny pracy (po leczeniu w związku z jakimś problemem psychiatrycznym o czym napisałeś), ale i tak nie jest to konieczne.