25-10-2021, 10:27
(24-10-2021, 23:02 )Ślepy mnich napisał(a): Panowie spokojnie. Mamy obiecane 677 złotych brutto na etat. Powinien każdy z nas dostać po te 500 zł na konto. Z 677 złotych podzielone na 13 i pomnożone razy 12 wychodzi po odjęciu podatku dokładnie 50l14 złotych. U mnie w zmianie na 20 ludzi tylko 2 ma cywila, ale są też zmiany gdzie jest takich 4 albo 5 na dwudziestu. Pytanie jak to wygląda w administracji. Obstawiam że podobnie. Pozatym mamy obiecane potraktowanie tak jak policja. A więc 500 na konto od 2022 musimy dostać. Jeżeli nie to nie widzę innej opcji niż protest. Nawet bez związków. Poczekajmy do końca kwietnia bo wtedy pewnie dostaniemy pieniądze na konto ze spłatą od stycznia. Druga sprawa że te pieniądze to trochę śm8eszna kwota przy obecnej galopujàcej inflacji i śmiesznych stopach procentowych. Wszystko drożeje o wiele więcej niż obecne wskaźniki. Mówi się ze prawdziwa inflacja wynosi około 12%. Trochę za szybko opuściliśmy rękawice. Celować powinniśmy w okolice 800-900 złotych żeby wszystko było ok. Miejmy nadzieję że obiecane odmrożenie waloryzacji naszych pensji wszystko przywróci i nie będziemy musieli za dwa lata znów szarpać się o podwyżki. A co do cywila to nie wyobrażam sobie żeby kolega strażnik, który wcześniej pracował 18 lat na magazynie za biurkiem i teraz jest 2 lata w służbie miał taki sam dodatek jak ja po 20 latach służby i przeżyciu tego co ja. Min odcinaniu tych wszystkich wisielców, reanimacji samobójców i tamowania otwartych ran na nockach u osadzonych i to jeszcze w czasach gdzie rękawiczki jednorazowe były w sferze marzeń. Niestety ale kiedyś tak to wyglądało. Słuch tez u mnie nie najlepszy bo pierwsze strzelania jakie miałem były bez jakiejkolwiek ochrony uszu. Teraz to wszystko wychodzi. I taki magazynier, z całym szacunkiem dla jego pracy, miałby mieć taki sam dodatek stażowy? No trochę coś tu jest nie tak.Zgadzam się ze wzystkim oprócz twoich pretensji o wysługę lat.
Więc może powtórzę 500 dla każdego co miesiąc na konto, oblokowanie waloryzacji (która zamroził Tusk)na następne lata oraz kolejny program modernizacji na lata 2022-2025. Tego się trzymajmy a jak nie to dbamy o zdrowie. A wiem że niektóre osoby i tak czują się oszukane i zamierzają strajkować w listopadzie. Pożyjemy zobaczymy. Ja czekam do maja i pierwszej pensji większej o 500.
Jak sama nazwa to jest za lata pracy i sluzby, a nie doświadczenie na oddziałach i w odcinaniu wisielców. To drugie reguluje dodatek Sluzbowy.
Nie bądź zazdrosny o to, ze ktoś pracował w cywilu. Tez zasłużył na pieniądze za to. Dlaczego ma mu to przepaść?