27-10-2021, 6:28
(26-10-2021, 18:19 )Andrzej chorąży napisał(a):(26-10-2021, 15:10 )szfager napisał(a):Prison skąd Ty bierzesz te rewelacje, co ma ZeUS do nas??? Tylko komisja MSWiA ma prawo orzekać w sprawie legalności zwolnienia i jego wykorzystywania. Jeżeli kiedyś doczekasz renty, to przyzna Ci ją ZUS czy komisja lekarska MSWiA???(25-10-2021, 14:36 )Prison_Officer napisał(a):ZUS mi nie płaci więc raczej wzywał nie będzie bo po co ? żeby zabrać czas swojej komisji i generować koszty? Oczywiście że ZUS interweniował ale jak np. gość wrzucał zdjęcia z plaży nad ciepłym morzem, a nie jak spacerował po lesie. Na zwolnieniu nie możesz pracować i masz obowiązek stosować się do zaleceń.(25-10-2021, 10:50 )szfager napisał(a):(25-10-2021, 10:18 )Prison_Officer napisał(a): Jakie odpocząć??? Od odpoczywania jest urlop. Nie wolno pod żadnym pozorem używać sformułowania typu "chciałem trochę odpocząć", bo jest to podstawa do decyzji o nieprawidłowym wykorzystaniu zwolnienia lekarskiego. A ewentualne konsekwencje są łatwe do przewidzenia. Wiem, że raczej się to nie zdarza, ale wystarczy, że któryś członek komisji będzie miał zły dzień, albo cokolwiek innego i problemy murowane. NIE ODPOCZYWA SIĘ NA ZWOLNIENIU, TYLKO LECZY, pamiętajcie to dla własnego dobra.
Oczywiście, że się odpoczywa ja mam nawet takie zalecenia odpoczynek, spacery, kontakt z naturą zmiana miejsca stałego przebywania, umiarkowany wysiłek fizyczny, zwolnienie od psychiatry to odpoczynek i regeneracja i to jest właśnie leczenie oczywiście trzeba leki przyjmować jak przepisane
Nie do końca tak jest, na tych zaleceniach, o których piszesz to owszem możesz przebywać na zwolnieniu lekarskim, ale jest to bardziej świadczenie rehabilitacyjne. ZUS już niejedną osobę pogrążył tym, że ludzie wypoczywali na zwolnieniu i tłumaczenie, że jest to rehabilitacja nic nie pomogło, a przypominam, że przebywając na zwolnieniu lekarskim, na wniosek dyrektora jednostki ZUS ma prawo wezwać do siebie na komisję i skontrolować f-sza na zasadność przebywania na zwolnieniu. ZUS sam od siebie tego nie robi, ale w przepisach kierownik jednostki ma taką możliwość.
Czytaj ze zrozumieniem. Nie mówię o komisji rentowej tylko o zasadności zwolnienia lekarskiego. Gwarantuję Ci, że jest taka możliwość. Jeśli kiedykolwiek będziesz na długotrwałym zwolnieniu i przyjdzie ci wezwanie na komisję lekarską do ZUS to zanim olejesz temat to upewnij się w kadrach, że nie wystąpili do ZUS o kontrolę L4.