28-10-2021, 12:34
(27-10-2021, 22:10 )szfager napisał(a):Przeczytałem i generalnie fusza po orzeczeniu konisji o nieprzydatności zwalnia się i może pobierać przez rok pensję. Ale jak do tego mają się prawa emerytalne? Według tego co napisałeś albo jedno albo drugie. Jeżeli komisja stwierdziła niezdolność w związku ze służbą to 15% do emki będzie? No i Art.102 ust.2 mógłbyś wyjaśnić to dokładnie?(27-10-2021, 14:23 )Funkcjonariusz777 napisał(a):Przeczytaj Ustawę od art 97 do 102 jak stosunek wygasa to jesteś zwolniony z prawem do emerytury i masz wybór roczna pensja lub emka w zależności co korzystniejsze(27-10-2021, 10:22 )szfager napisał(a): [quote="Funkcjonariusz777" pid='10476' dateline='1635279865']Nie jestem Administratorem ale dziwne pytanie mnie uaktywniło po co po orzeczeniu przez komisję niezdolności chcesz składać jakiś raport? Twój stosunek służbowy wygasa po terminie odwoławczym po14 -tu dniach od otrzymania decyzji komisji i przez rok otrzymujesz uposażenie jak złożysz raport o emkę przed uprawomocnieniem decyzji to na pewno Pan Dyrektor Cię zwolni i nie dostaniesz rocznej pensji!
Panie administratorze pytanie w imieniu wielu funkcjonariuszy skierowanych w ostatnim czasie na komisję lekarską w związku z przebywaniem na L4 od psychiatry. Wiadomo że jeżeli masz 10-11 lat służby to po stwierdzeniu nieprzydatności do służby odwołanie ewentualnie renta. A jeżeli posiadam prawa emerytalne to czy po stwierdzeniu nieprzydatności mogę złożyć raport na emkę i dostaje 15% z automatu po decyzji komisji. Wiadomo że niezdolność musi być związana ze służbą. Czy ponownie jadę na komisję bo generalnie przy chęci odejścia sam składam taki raport.
Czyli rozumiem że mimo tego że stosunek służbowy wygasa to dyr. nie ma prawa zwolnić ( tzw. roczna ochrona?) a raport złożyć po uprawomocnieniu czy kiedy?
A na tej ochronie pensja rośnie normalnie tzn. podwyzka itp?
Generalnie chodzi o to że jeżeli mam prawa a zostałem skierowany na komisję lekarską a nie chcę odchodzić no ale jeżeli komisja stwierdzi nieprzydatność w związku ze służbą to co najkorzystniej zrobić?