28-10-2021, 15:19
(27-10-2021, 23:07 )bolo napisał(a):(27-10-2021, 16:30 )Prison_Officer napisał(a):TEN PRISON OFICER JEST NAJ... I ZNA WSZYSTKIE MOŻLIWE PYTANIA I WSZYSTKIE MOŻLIWE ODPOWIEDZI W KAŻDEJ DZIEDZINIE JEST DEBEŚCIAK!!! ON WSZYSTKO WIE NAJLEPIEJ CHYBA POWINIEN ZAGRAĆ W MILIONERACH!!! HAHAHAHAHAHAHAHA(27-10-2021, 9:14 )Andrzej chorąży napisał(a):(27-10-2021, 6:28 )Prison_Officer napisał(a):Prison i to jeszcze officer, zanim coś napiszesz upewnij się, czy to jest zgodne z prawdą.(26-10-2021, 18:19 )Andrzej chorąży napisał(a): Prison skąd Ty bierzesz te rewelacje, co ma ZeUS do nas??? Tylko komisja MSWiA ma prawo orzekać w sprawie legalności zwolnienia i jego wykorzystywania. Jeżeli kiedyś doczekasz renty, to przyzna Ci ją ZUS czy komisja lekarska MSWiA???
Czytaj ze zrozumieniem. Nie mówię o komisji rentowej tylko o zasadności zwolnienia lekarskiego. Gwarantuję Ci, że jest taka możliwość. Jeśli kiedykolwiek będziesz na długotrwałym zwolnieniu i przyjdzie ci wezwanie na komisję lekarską do ZUS to zanim olejesz temat to upewnij się w kadrach, że nie wystąpili do ZUS o kontrolę L4.
W sprawach dotyczących funkcjonariuszy Służby Więziennej polecam lekturę Ustawy o Służbie Więziennej.
Większość nie zna ustawy i stąd nieporozumienia i dziwne wpisy. Jeżeli chodzi o poruszaną przez Ciebie kwestię, to jest ona opisana (dokładnie) w art. 60 f ust. 2 pkt 1. Specjalnie dla Ciebie fragment ustawy:
Art. 60f.1. Prawidłowość orzekania o czasowej niezdolności do służby z powodu choroby, prawidłowość wykorzystania zwolnienia lekarskiego, spełnienie wymogów formalnych zaświadczeń lekarskich oraz oświadczenie funkcjonariusza, o którym mowa w art. 60d pkt 3, może podlegać kontroli.2. Kontrolę przeprowadzają:1) komisje lekarskie podległe ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych – w zakresie prawidłowości orzekania o czasowej niezdolności do służby z powodu choroby oraz prawidłowości wykorzystania zwolnienia lekarskiego;
Jeżeli Twój dyrektor wysyła pismo do ZUSu w celu sprawdzenia prawidłowości wykorzystania zwolnienia, to znaczy że też nie zna tego przepisu, ale w tym momencie pytam, gdzie są kadry, dlaczego nie podpowiedzą dyrektorowi, że tym pismem się ośmiesza.
Jeszcze raz, czytaj ustawę, a nikt nie będzie Cię robił w balona.
16. W razie podejrzenia, że zaświadczenie lekarskie zostało wydane niezgodnie
z przepisami w sprawie zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich, przełożony
występuje o wyjaśnienie sprawy do terenowej jednostki organizacyjnej Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych.
A ta ma prawo wezwać f-sza na komisję w celu wyjaśnienia sprawy.
Gdybym znał wszystkie możliwe pytania i odpowiedzi to na pewno zagrałbym w Milionerach. Widzisz już zdarzało się na tym forum, że śmiali się ze mnie, że gadam głupoty lub tworzę własne interpretacje, a później się okazywało, że nie dość, że wszystkie jednostki tak samo to interpretowały, to jeszcze okazywało się, że jest to prawidłowa interpretacja. Nie ma ludzi nieomylnych tak jak ja podałem zły przykład (powyżej) tak przeciwnikom mojej wersji tego tematu proponuję dopytać w kadrach oraz oddziale ZUS tak jak to zrobiłem.