31-10-2021, 21:53
(29-10-2021, 19:13 )Funkcjonariusz777 napisał(a):Dobrze rozumiesz, dodam jeszcze, że jeżeli odejdziesz w styczniu lub lutym, to będąc na świadczeniu rocznym, załapiesz się na waloryzację od 1 marca, a po roku na kolejną, itd.(29-10-2021, 18:02 )Andrzej chorąży napisał(a):Ok. Tylko chciałbym jeszcze doprecyzować.(29-10-2021, 8:02 )Funkcjonariusz777 napisał(a):Funkcjonariusz 777, szwager ma rację. Ale po kolei.(28-10-2021, 19:11 )szfager napisał(a):Czy jest ktoś kto może to potwierdzić?(28-10-2021, 12:34 )Funkcjonariusz777 napisał(a): Przeczytałem i generalnie fusza po orzeczeniu konisji o nieprzydatności zwalnia się i może pobierać przez rok pensję. Ale jak do tego mają się prawa emerytalne? Według tego co napisałeś albo jedno albo drugie. Jeżeli komisja stwierdziła niezdolność w związku ze służbą to 15% do emki będzie? No i Art.102 ust.2 mógłbyś wyjaśnić to dokładnie?Kolego wybierasz pensję, bo będzie wyższa, po roku dostajesz emeryturę z rewaloryzacją i tyle. Nie wiem jak się to odbywa ale chyba z urzędu wypłacają roczną pensję bo przecież każdy wybierze korzystniej
Generalnie chodzi o to że jeżeli mam prawa a zostałem skierowany na komisję lekarską a nie chcę odchodzić no ale jeżeli komisja stwierdzi nieprzydatność w związku ze służbą to co najkorzystniej zrobić?
Jak to faktycznie jest przy zwolnieniu przez dyr. po komisji jeśli posiadamy prawa emerytalne.
Jak komisja orzeknie, że nie nadajesz się do służby, dyrektor musi Cię zwolnić po uprawomocnieniu się orzeczenia. W kadrach podpiszesz stosowne dokumenty i rozliczysz się z jednostką. Kadry powinny Ci wydać wniosek o przyznanie emerytury/renty policyjnej (tak się nazywa ten dokument), wypełniasz go i składasz w kadrach. Jeżeli masz 15 lat, to masz prawo wyboru, albo emerytura/renta, albo tzw. świadczenie roczne. Pamiętaj żeby złożyć pismo o wypłatę świadczenia rocznego (art. 102 ust. 2 Funkcjonariuszowi uprawnionemu do świadczenia określonego w ust. 1, który nabył prawo do zaopatrzenia emerytalnego, przysługuje prawo wyboru jednego z tych świadczeń). Masz wybór, więc jeżeli nic nie zrobisz, dostaniesz emeryturę/rentę. I to tyle.
https://www.sw.gov.pl/jednostka/biuro-emerytalne (tutaj możesz pobrać wniosek emerytalny).
Powodzenia
Czyli rozumiem że jak wybiorę świadczenie roczne to emeryturę zacznę pobierać po roku? A jeżeli komisja stwierdziła niezdolność w związku ze służbą to emerura będzie zwiększona o 15% tak?