08-12-2021, 20:10
(08-12-2021, 8:04 )Dziambdzia napisał(a):(07-12-2021, 17:27 )Szef wszystkich szefów napisał(a): Skoro jest podział na tzw. Pierwszą linię i pozostałych to kiedy dowiemy się kto jest w tej pierwszej linii. Wszyscy piszą "tzw." Nie bez powodu.
Należało by się najpierw dowiedzieć co oznacza wg. Strony służbowej pierwsza linia, i mam nadzieję że zdają sobie sprawę z tego że jest wiele stanowisk poza ochroną, gdzie funkcjonariusze pełnią służbę z osadzonymi nawet 12 godzin w stałym kontakcie ,mając kontakt doraźny wpisany w dokumentacji jak np. Żywnościówka, konserwacja itp.
Ktoś tu nie rozumie istoty problemu. Skazani zatrudnieni w zakładzie to głównie długie wyroki i osoby które nie wychodzą na zewnątrz bo nie mają takiego prawa.
Pierwsza linia to Wychowawc, Oddziałowi, doprowadzający itd. Sporo skazanych pracuje na pracy wolnościowej, czy pracodawca jest na pierwszej linni? Nie, oni u niego pracują jak zwykli pracownicy to nie są patole którzy mają wy-bane, jak mu się pracownik nie podoba na drugi dzień już go nie ma! Tak samo w kryminale skazany który idzie do pracy to pracuje, a jak nie pasuje to do roboty już więcej nie idzie. Dlatego na pierwszej linii nie jest pani sekretarka która ma kontakt ze skazaną która sprząta administrację bo ta skazana pracuje.
Ktoś tu nie rozumie istoty problemu. Skazani zatrudnieni w zakładzie to głównie długie wyroki i osoby które nie wychodzą na zewnątrz bo nie mają takiego prawa. Osadzeni pracujący na zewnątrz to głównie Osadzeni którzy odsiadują wyroki w warunkach pólotwartych czy też otwartych bez konwojenta. Nie mów mi że gość otwierający furty czy też doprowadzający ma większy kontakt z osadzonymi niż np. Dyspozytor czy funkcjonariusze ewidencji którzy codziennie chodzą do osadzonych. Poza tym funkcjonariusze administracji wykonują obowiązki ochronne w związku z nadgodzinami w ochronie. W przypadku braku funkcjonariuszy w pozostałych działach jakoś ochrona nie przejmuje ich obowiązków....A dlaczego? Bo zwyczajnie nie potrafią. Moim zdaniem to funkcjonariusze administracji są uniwersalni i powinni być bardziej docenieni. I bardzo mnie irytuje to faworyzowanie działu ochrony i działu penitencjarnego. Przypominam że każdy z nas jest trybem w tej machinę zwanej jednostką organizacyjną.