11-12-2021, 12:48
(11-12-2021, 1:06 )bolo napisał(a):(10-12-2021, 10:35 )Prison_Officer napisał(a):CO TY DZBANIE ZNOWU WYPISUJESZ ??? LOGICZNE JEST ,ŻE NIE ODCHODZI SIĘ OD RAZU W STYCZNIU LUB W LUTYM TYLKO CO NAJMNIEJ W CZERWCU I DOSTAJESZ WSZYSTKO CO NAPISAŁEM WCZEŚNIEJ!!! KRYMINAŁ GRZECZNIE WYPŁACA CI WSZYSTKO CO CI SIE USTAWOWO NALEŻY!!! ZNAM TO Z AUTOPSJI .(09-12-2021, 22:36 )bolo napisał(a):(09-12-2021, 18:52 )Prison_Officer napisał(a):MĄDRALA SIĘ ODEZWAŁ. PRZECZYTAJ SOBIE ART.100 USTAWY ODNOŚNIE KWOTY ODPRAWY A URLOP W DANYM ROKU JAK CHCESZ ODCHODZIĆ PLANUJESZ NP. NA LISTOPAD ZACZYNASZ CHOROWAĆ NP. OD WRZEŚNIA I MOŻESZ PRZEBYWAĆ NA L4 ZGODNIE Z USTAWĄ DO 12 MIESIĘCY WYSTARCZY ,ŻE ZACHACZYSZ STYCZEN NOWEGO ROKU I JUŻ MASZ CAŁY DRUGI URLOP. ZANIM OSTATECZNIE STANIESZ NA KOMISJE LEKARSKĄ MINIE DOBRE 10 MIESIĘCY A SKIEROWANIE NA KOMISJE DYREKTOR TEŻ NIE WYSLE CI OD RAZU. PROSTE JAK WŁOS MONGOŁA.(09-12-2021, 15:42 )bolo napisał(a): A CO MA SIĘ DZIAĆ? IDZIESZ NA RENTĘ DOSTAJESZ III GRUPĘ INWALIDZKA I PRZEZ 12 MIESIĘCY DOSTAJESZ ZE SWOJEGO KRYMINAŁU TZW. ŚWIADCZENIE ROCZNE. WYPŁACAJA CI ODPRAWĘ MAX 6 UPOSAZEN PO 20 LATACH SLUZBY W SW, NAGRODE ROCZNA, MUNDUROWKE, EKWIWALENT ZA NADGODZINY , URLOP JAK DOBRZE ROZEGRASZ TO DWA URLOPY , KASE ZA REMONT, PRZEJAZD , WYPOCZYNEK , DOJAZDY NA KOMISJE LEKARSKĄ A PO ROKU DOSTAJESZ KASĘ CO MIESIĄC Z BIURA EMERYTALNEGO SW TWOJE WYPRACOWANE PROCENTY PLUS 15 PROCENT ZA III GRUPE I COROCZNĄ WALORYZACJE. WSZYSTKO W TEMACIE ZIOMEK
Moim zdaniem nie do końca precyzyjnie to wyjaśniłeś.
6 miesięczną odprawę dostajesz już po 10 latach, np. gdyby ktoś się zwolnił po 10 latach służby lub odszedł na emeryturę po 15 to otrzyma odprawę za 6 m-cy. Równoważnik za umundurowanie dostanie pod warunkiem, że odejście nastąpi po 1 kwietnia, odejście przed 1 kwietnia niestety pozbawia mundurówki. Nagrodę roczną (tzw. 13) nie dostanie, bo żeby ją dostać musi przepracować minimum 6 m-cy w roku, a tak jak sugerujesz "... URLOP JAK DOBRZE ROZEGRASZ TO DWA URLOPY" to musi go nie być w służbie dwa lata.
Natomiast jest jeszcze 14 dni na uprawomocnienie się orzeczenia, w czasie których może złożyć odwołanie, dołączyć nowe dokumenty i komisja zbierze się jeszcze raz.
Albo źle mnie zrozumiałeś, albo ja źle to wytłumaczyłem. Przeczytaj całe zdanie, nie pisałem o ekwiwalencie za urlop, tylko o nagrodzie rocznej, a dlatego zacytowałem ciebie "... URLOP JAK DOBRZE ROZEGRASZ TO DWA URLOPY", bo zasugerowałeś, że można chorować do dwóch lat i to się zgadza, tylko w takiej sytuacji nie otrzyma nagród rocznych, bo trzeba być co najmniej 6 m-cy w roku w służbie.
Owszem, można zrobić tak jak sugerujesz, żeby iść na L-4 dopiero we wrześniu, i wtedy otrzyma niewiele ponad pół 13-stki, ale moim zdaniem trzeba przekalkulować co jest bardziej opłacalne: pół 13-stki czy ekwiwalent za cały urlop, bo idąc na zwolnienie początkiem roku, nie będzie miał kiedy wybrać urlopu, a zawsze istnieje ryzyko, że do września kierownik wyśle na urlop lub jego część (wrzesień jak, by nie patrzeć to jest 3/4 roku).
To było moje zdanie:
Nagrodę roczną (tzw. 13) nie dostanie, bo żeby ją dostać musi przepracować minimum 6 m-cy w roku, a tak jak sugerujesz "... URLOP JAK DOBRZE ROZEGRASZ TO DWA URLOPY" to musi go nie być w służbie dwa lata.
Jak sam widzisz pisałem o nagrodzie rocznej, a nie o ekwiwalencie za urlop MĄDRALO
Co do wysokości odprawy to przyznaję Ci rację, zagalopowałem się i źle sobie policzyłem, bo liczyłem 20% z 3 miesięcznej odprawy za każdy rok, a nie 20% z miesięcznego uposażenia, ale po to jest forum, żeby się nawzajem poprawiać w błędnym myśleniu, a nie się obrażać jak baba i dlatego dla ciebie za poprawienie mnie
Dzbanem to może ty jesteś. Właśnie najkorzystniej jest odchodzić w lutym, żeby zebrać wszystkie świadczenia i załapać się na waloryzację.