13-12-2021, 16:42
(11-12-2021, 14:24 )Gladiator napisał(a):(11-12-2021, 10:20 )szfager napisał(a): Witam, kolegów i koleżanki mam pytanie otwarte, czy u was Dyrektorki lub ewentualnie Dyrektorzy, też bezkarnie niedopełniają obowiązków i przekraczają uprawnienia jeśli chodzi o terminy sporządzania protokołów powypadkowych ? Lub jak w łódzkim posuwają się jeszcze dalej i zabraniają ,,behapowcom" wydawania protokołów powypadkowych, osobom poszkodowanym? Nie wiem, czy to nieznajomość przepisów, czy celowe działanie? Bardzo proszę, o informację gdyż ustalamy, czy taki proceder jest powszechnie stosowany, czy tylko w naszym okręgu.
Uważam, że temat jest bardzo jasny i klarowny, wystarczy się odnieść do RMS w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadków i chorób pozostających w związku z pełnieniem służby w Służbie Więziennej, no chyba że "dyrektorki i dyrektorzy" stanowią prawo ponad wskazane rozporządzenie. Paragraf 3 w/w rozporządzenia wyraźnie nam mówi, iż to dyrektorzy są odpowiedzialni (nie mylić z bezkarni) do ustalania okoliczności i przyczyn wypadków. Natomiast poniżej przytoczę przepis który obliguje do sporządzenia protokołu w ciągu 14 dni od wypadku. Trudno sobie wyobrazić gdyby tak było jak piszesz i nagminnym stało się robienie protokołów powypadkowych dopiero po powrocie samego poszkodowanego czytaj zakończonego leczenia. Gdyby taki f-sz np leczył się rok, był nieprzytomny, lub zmarł! Co wtedy? Czy to dyrektorki i dyrektorzy są "panami" życia i śmierci?
§ 9. 1. Po ustaleniu okoliczności i przyczyn wypadku komisja, nie później niż w ciągu 14 dni od dnia uzyskania zawiadomienia o wypadku, sporządza protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku, zwany dalej "protokołem powypadkowym".