23-12-2021, 13:25
(23-12-2021, 9:56 )Prison_Officer napisał(a):Też to kiedyś analizowałem jeśli chodzi o dni wolne tzw normatywne. Moim zdaniem ciężko jest jednoznacznie stwierdzić czy w czasie zwolnienia zachowujesz wolne czy nie. Słusznie można zauważyć że gdyby wolnego nie liczono to można by wypracować nadgodziny w zwolnieniu ale z drugiej strony wolne jest planowane na cały okres rozliczeniowy i w jednym miesiącu masz 1 dzień a w innym 2 i mając np. w styczniu 2 dni wolne i będąc cały miesiąc na L4 nie wyrobię normy i np. zakładając że się zwolnię 1 lutego to co będę na minusie? Myślę, że zwolnienie powinno być neutralne ani plus ani minus, a zaplanowane wolne powinno się zmieniać np. jak jestem 1/5 mięs. na L4 to z automatu powinienem mieć mniej zaplanowanych dni wolnych aby na koniec okresu rozliczeniowego wyszło na 0(22-12-2021, 23:53 )anton napisał(a):(22-12-2021, 17:04 )Prison_Officer napisał(a):Idąc tą logiką to za ten dzień wolny z planu który wypada na L4 to powinni wypłacić 100% dniówki skoro jest to wolne z planu a godziny się nie przenoszą tylko przepadają.(21-12-2021, 18:40 )smigool napisał(a):(21-12-2021, 11:13 )Prison_Officer napisał(a): Tzn? Co masz na myśli mówiąc "naliczenia godzin podczas przebywania na zwolnieniu lekarskim"?
Pełniąc służbę w dziale ochrony potrącają za każdą planowa służbę, a jak jest z godzinami?
Czy na l4 wyrabia się nadgodziny ?
Nie, podczas L4 nie wyrabia się nadgodzin. Potrącają tyle, ile masz w tym okresie zaplanowane (jest to tyle, ile wynosi norma na dany miesiąc), jeśli podczas zwolnienia wypada Ci wolne z planu to również ono przepada (nie przenosi się wolnego z planu).
Nie, dlatego że nasze dni wolne z planu są po to, żeby nie wyrobić nadgodzin.
Przykładowo: jeśli pracujesz co drugi dzień, wyrabiasz 172 godziny, a norma wychodzi 160 godzin. Mając wolne z planu, bez żadnego dodatku przepracujesz właśnie 160 godzin. Jeśli załóżmy masz zwolnienie na 15 dni i w tym wolne z planu, a później pracujesz przez następne 15 dni normalnie, to tak jak w przypadku każdego innego pracownika jesteś na zwolnieniu 80 godzin i 80 godzin pracujesz.
Jeśli by przeniesiono Ci te godziny z planu na czas"po chorobowym" to byłbyś na chorobowym 92 godziny, a do wypracowania mi miałbyś 68 godzin.
To tak schematycznie.
Przez to, że pracujemy w trybie ciągłym (weekendy, święta, itd.), wszystko jest uzależnione od tego jak wypadają służby, bo w naszym przypadku ważna jest norma do wypracowania w danym okresie (chodzi o okres rozliczeniowy).