30-12-2021, 16:53
(30-12-2021, 13:39 )Administrator napisał(a):(30-12-2021, 12:44 )Kpr.O napisał(a):(30-12-2021, 12:09 )szfager napisał(a):Art. 29. Do dnia wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 58 ust. 3 ustawy zmienianej(30-12-2021, 9:36 )Administrator napisał(a):(29-12-2021, 21:49 )Oficer napisał(a): Jak bedziesz miał 25 lat slużby to ci wypłacą.
Proszę nie mylić zaliczania do dodatku za wysługę lat okresów pracy i służby przed służbą w Służbie Więziennej z tzw. "art 15a". Okresy pracy i służby przed Służbą Więzienną mają być zaliczane od przyszłego roku bez względu na to, kto ma jaki staż służby w Służbie Więziennej.
Ok ale ,,mają być" to znaczy pewności nie ma. No i mają być od kiedy? Od przyszłego roku to dość szerokie pojęcie mniej więcej szerokie na 365 dni. Więc jak Pan Administrator wie lub może się dowiedzieć czy doliczą lata cywila do dodatku za wysługę lat od 1 stycznia 2022r.?
w art. 19 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą dodatek za wysługę lat wypłacany jest funkcjonariuszowi Służby Więzien-
nej na zasadach dotychczasowych.
. Dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie art. 58 ust. 3 ustawy zmienianej w art. 19 zachowują
moc do dnia wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 58 ust. 3 ustawy zmienianej w art. 19
w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, jednak nie dłużej niż przez okres 6 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszej
ustawy.
Tak jak pisałem parę dni wcześniej, zaliczanie okresu pracy i służby przed służbą w Służbie Więziennej do dodatku za wysługę lat będzie z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2022 r. Są to informacje potwierdzone u osób decyzyjnych.
Artykuły znam, niestety osoby decyzyjne też i wiem co znaczą ich zapewnienia, obietnice, porozumienia, a już na informacjach to bym za bardzo polegał. Chodziło mi głównie o to czy pobierając dodatek na starych zasadach np. w styczniu i odchodząc na emeryturę w tym miesiącu zachowają moc przepisy dotychczasowe w ten sposób, że do emerytury mi nie doliczą rzeczonego dodatku bo zmiany wejdą w życie jak już będę emerytem. Wiem, że logiczne jest to że skoro od 1 stycznia to powinienem mieć wyrównaną emeryturę, tylko czy ci decyzyjni myślą logicznie ? Czy raczej trzeba będzie udowadniać w sądzie, że się nie jest ,,koniem"?