04-01-2022, 13:25
(03-01-2022, 22:59 )konradissimus napisał(a):(03-01-2022, 19:20 )piotr-k-19 napisał(a):(03-01-2022, 13:52 )sierżant sztabowy napisał(a): Jeżeli chodzi o reorganizacje jednostek to pełnię służbę od kilkunastu lat w ZK typu półotwartego, od nie dawna jesteśmy OZ-tem AŚ. Teraz po kilku dziesięciu lat istnienia ZK próbuje sie nam udowodnic jak mamy pracowac i im sie nic nie podoba! Już nie wspomnę o wymianie kadry, z półotworka f-sze z kilkunastym stażem przechodza do AŚ gdzie praca w DO wyglada zupełnie inaczej, wiec nie wiem czemu to ma służyć ze nie daja spokojnie popracować. W związku z powyższym nie wiem czy CZ prowadzi jakies statystyki odejsc ze sluzby po reorganizacji ale ode mnie z jednostki odchodzi nagle 2 dowódców i 9 starszych oddziałowych!!! Kolejne osoby mysla o odejsciu! bo już nawet nie jesteśmy pewni ze pozwoli sie nam spokojnie popracowac u siebie w jednostce. Nie wiem co sie chce nam udowodnić. Wielkie Gratulacje dla decydentów ze zniszczyli SW w tak krótkim czasie.
Oj widzę, że półotworki boją się prawdziwej służby w Aresztach
Aaaa to prawdziwa służba jest w AŚ, dobrze wiedzieć. Następny inteligentny się znalazł. Rozumiem, że te AŚ co stają się ozetami to już tam nie służą prawdziwi twardziele? Weź człowieku zastanów się trochę, zresztą chyba daremny trud.
Widzę, że niektórzy nie wiedzą nic o ZK półotwartych. Ja osobiście pracowałem tu i tu, dlatego wiem, ze specyfika pracy różni się diametralnie. Wiadomo w AŚ środki, TA, grupy itd. Lecz po pewnym czasie ci sami skazanie trafiają na półotworki, gdzie nie są zamknięci tylko chodzą sobie po korytarzu( jak 100 innych skazanych). Oddziałowy jest sam 114 złodziei chodzących obok niego. W nocy dowódca idzie przez kryminał z 40 zbójami bo wychodzą do pracy o 22, 23, 4 i 5 rano. Ponad to wraca o tych godzinach też tylu skazanych. Dowódca i oddziałowy muszą sobie z tym radzić. Jeszcze do niedawna w nocy nawet rezerwy nie było. W dzień wypuszczasz do pracy 40-60 osób rano potem po południu z bramy wychodzi następnych 40-60. Zatrudnienie na poziomie 86% Do tego 20 do lekarza widzenia, Skype KO. Przed pandemia trzeba 10 na przepustkę lub 30h wypuścić tyle samo przyjąć. W normalny dzień w tygodniu na pół otworku jest 50-60 widzeń, a w niedzielę 120-140,(przed pandemia teraz to 30- 40 a niedziela do 60 plus Skype). Na dniówce jedna rezerwa do niedawna nawet konwojenta nie było, do tego 1 doprowadzający robiący lekarza i kwatermistrz na ponad 600 skazanych. Dlatego proszę nie mówić, że nią ma co robić na innych jednostkach niż AŚ. Nie ważne czy pracujesz na AŚ czy obecnym OZ wszyscy mają co robić. Należy pamiętać że obecne OZ większości mają zaludnienie na poziomie 600+. Szanujmy się nawzajem.