15-01-2022, 20:32
(15-01-2022, 10:06 )Funkcjonariusz777 napisał(a):(14-01-2022, 23:12 )Prison_Officer napisał(a):(14-01-2022, 14:50 )Funkcjonariusz777 napisał(a):U mnie wypłata rocznego uposażenia będzie zdecydowanie niższa. Okazuje się bowiem że jest to opodatkowane w formie ryczałtu 20% plus składka zdrowotna 9% której już dodatkowo nie odliczymy w przyszłym roku w zeznaniu podatkowym.(13-01-2022, 19:21 )bolo napisał(a):CO TY MI OFICERKU WYJEŻDŻASZ Z ART.102 JEŻELI SAM POBIERAM ŚWIADCZENIE ROCZNE I JEST MNIEJSZE O KILKASET ZŁOTYCH OD UPOSAŻENIA JAKIE POBIERAŁEM JAK BYŁEM W CZYNNEJ SLUZBIE. ZAPYTAJ SIĘ W FINANSACH W SWOIM KRYMINALE TO CI WYTŁUMACZĄ ,ŻE POBIERANE JEST WIĘCEJ NA SKŁADKĘ ZDROWOTNĄ I NIGDY NIE BĘDZIESZ MIAŁ TAKIEJ SAMEJ KASY JAK DOSTAWAŁES UPOSAŻENIA!!!!(13-01-2022, 8:42 )Prison_Officer napisał(a): [quote="bolo" pid='12297' dateline='1642021068']
MYLISZ SIĘ OFICERKU ZABIERAJĄ ZE ŚWIADCZENIA ROCZNEGO I NIE MASZ JAK TO OKREŚLASZ TAKIEGO SAMEGO ŚWIADCZENIA ROCZNEGO JAK OSTATNIE UPOSAŻENIE. I NIE PISZ TAKICH BREDNI JEŻELI NIE POBIERASZ ŚWIADCZENIA ROCZNEGO!!!
Art. 102.
1. Funkcjonariuszowi w służbie stałej, zwolnionemu ze służby na podstawie art. 96 ust. 2 pkt 3 i 4, oraz funkcjonariuszowi, którego stosunek służbowy wygasł na podstawie art. 97 ust. 1 pkt 1, wypłaca się co miesiąc przez okres roku po zwolnieniu ze Służby Więziennej świadczenie pieniężne w wysokości odpowiadającej uposażeniu zasadniczemu wraz z dodatkami o charakterze stałym, pobieranemu na ostatnio zajmowanym stanowisku służbowym. Świadczenie to wypłaca się również funkcjonariuszowi w służbie stałej, zwolnionemu na podstawie art.
96 ust. 1 pkt 2, w przypadku gdy wypełnia on jednocześnie przesłanki, o których mowa w art. 96 ust. 2 pkt 3.
Art. 97.
1. Stosunek służbowy funkcjonariusza wygasa w przypadku:
1) ostatecznego orzeczenia przez komisję lekarską całkowitej niezdolności do
służby;
Oczywiście na decyzji jest cała kwota brutto którą zarabia się na ostatnio zajmowanym stanowisku.
Czy u Was jest tak samo?
Zgadza się, tylko że składka zdrowotna jest taka sama niezależnie czy jesteś w czynnej służbie czy na rocznym uposażeniu, również brak możliwości w zeznaniu rocznym obowiązuje tu i tu. A co do podatku, to nie ma większego problemu, bo jeśli potrącają całą zaliczkę na podatek dochodowy, to w zeznaniu rocznym będziesz miał zwrot do kwoty wolnej od podatku (obecnie kwota ta wzrosła do 30 000 zł). Co do samej wysokości podatku to niestety tak już jest, Art. 30. - [Ryczałtowe opodatkowanie dochodów] - Podatek dochodowy od osób fizycznych. -> 4a
[/quote
Dzięki za wyjaśnienie. Ale generalnie jak to się ma do ustawy która mówi że na swiadcziu rocznym przysługuje nam pensja na ostatnio zajmowanym stanowisku. Rozumiem że do nie dawna nikt nie miał z tym problemu bo był dodatek na odejście i generalnie miało się tyle samo co się zarabiało albo więcej. Teraz jest mniej a w ustawaie jest napisane kwota na ostatnio zajmowanym stanowisku.
Jest dokładnie tak jak mówisz. Nikt nie zwracał uwagi ze względu na wyższy dodatek na odejście, a z reguły miało się dużo więcej niż ostatnia pensja.