18-01-2022, 16:12
(17-01-2022, 17:23 )Funkcjonariusz777 napisał(a):dot. Art. 102(17-01-2022, 15:55 )Prison_Officer napisał(a):(17-01-2022, 13:20 )Funkcjonariusz777 napisał(a):(16-01-2022, 19:27 )Prison_Officer napisał(a):(16-01-2022, 13:26 )Funkcjonariusz777 napisał(a): Niestety jest możliwe. Bo w tych 20% nie ma składki zdrowotnej ona jest pobierana osobno w kwocie 9%
No i z 17% podatku robi się 29%
Stąd dużo niższa pensja. Tylko zastanawiam się nad ustawą i art102 który mówi o tym że powinniśmy dostawać uposażenie na ostatnio zajmowanym stanowisku. A tak niestety nie jest.
Może jakiś prawnik powinien się tym zająć?
Nie jest możliwe, ponieważ uposażenie jakie dostajesz do ręki to jest kwota już z potrąconą składką zdrowotną (którą też płacisz będąc czynnym f-szem) oraz podatkiem 17% więc roznica to 3%.
No a u mnie w finansach powiedzieli że ryczałt 20% plus składka zdrowotna 9% łącznie 29%
I z 4.6tys. na rękę zrobiło się niecałe 4tys.
Dla mnie też jest to niesprawiedliwe bo ustawa mówi jasno pensja na ostatnio zajmowanym stanowisku.
A czy ktoś się orientuje co z tym zryczałtowanym podatkiem 20%
Czy da się coś odliczyć coś w zeznaniu rocznym?
Ktoś wcześniej napisał że zaliczkę na podatek dochodowy
Teraz jest to 5100 na rok. Była by to zawsze jakaś rekompensata.
Składki zdrowotnej wiadomo że już nie odliczymy.
No zgadza się, ale podatki liczy się od kwoty brutto, więc na chłopski rozum świadczenia zmieniają się o 3% względem pensji na niekorzyść, a to nijak nie wychodzi mi ponad 600 zł.
Też mi się zawsze zdawało że składka zdrowotna jest już wliczona w 17% które nam odchodzą przy wypłacie.
Jednak u mnie w finansach przy kwocie brutto ok.5600
wyliczyli mi ok.4tys.netto. Informując mnie że jest to forma wypłaty zryczałtowane opodatkowanie dochodów
Stawka 20% plus 9% składka zdrowotna.
Jest napisane "Funkcjonariuszowi ... wypłaca się co miesiąc przez okres roku po zwolnieniu ze Służby Więziennej świadczenie pieniężne w wysokości odpowiadającej uposażeniu zasadniczemu wraz z dodatkami o charakterze stałym, pobieranemu na ostatnio zajmowanym stanowisku służbowym...".
Nie jest natomiast napisane, że świadczenie roczne ma wpłynąć na konto w takiej samej wysokości. Uposażenie brutto - netto, to jednak różnica. W ustawie mówi się o kwotach brutto (zawsze).
Dawniej netto dla pracującego f-sza, to był podatek 17% i składka zdrowotna 1,25%. Dla f-sza na świadczeniu rocznym, podatek 20% i składka zdrowotna 9%. Przy rozliczeniu podatku, otrzymywało się zwrot nadpłaconej składki zdrowotnej. W moim przypadku było to prawie 6.700 zł (a propos, ładny bonus na początku roku). Jak to będzie po wprowadzeniu Polskiego nieŁadu, nie mam pojęcia, a czy księgowi już wiedzą???