26-11-2018, 11:35
(22-11-2018, 21:01 )greg0026 napisał(a):(21-11-2018, 14:46 )rybak napisał(a): Dlaczego w jednostkach podstawowych patrz- areszty śledcze, zakłady karne jest w kierownictwie nawet pięciu dyrektorów.to jest generowanie olbrzymich kosztów.pozdrawiam i czekam na opinie
Dowódca zmiany w stopniu młodszego chorążego, podejmuje w czasie nieobecności dyrekcji ( i nie tylko) wszelkie decyzję związane z funkcjonowaniem całej jednostki. W tym samym zk ,w dziale łączności jeden podoficer - reszta składu to oficerowie, finanse 40% oficerka, magazyny żywności, magazyn - sami oficerowie.
Więc chyba nie ma sensu rozwodzić się nad polityką kadrową w naszej formacji. W MON już dawno doszli do wniosku że do wielu czynności nie potrzebny jest mundur, a już na pewno obszyty gwiazdami....
A taki oddziałowy to nawet nie ma prawa być oficerem. Etat nie przewiduje. W kasie tak. Listy wydawać tak. Warsztaty gospodarcze tak. Oddział nie. Taka oto jawna dyskryminacja. A co za tym idzie jest znaczna różnica wynagrodzeń. Tyle lat ochroniarze mówią, że jest ciężko, że niskie dodatki, że dzielenie tymi dodatkami lipne, że nadgodziny i przemęczenie, że roboty za trzech , a ochroniarzy nie ma . I jak grochem o ściane. No ale miarka się przebierze sama. Ja tam nie mam zamiaru dostać zawału w służbie. Jak nie stac Państwa na zatrudnienie dodatkowych f-szy do ochrony to z innych działów też można pomóc ochronie. Ile to zrobić przeszkolenie z broni. 130 osadzonych na oddziale , jeden ochroniarz i dwóch wychowawców. Ot proporcje. A w konwój z jaśnie skazanym do prywatnego okulisty to musi jechać ochroniarz? Wcale nie , może jechać wychowawca, to też funkcjonariusz. Róbcie ochroniarze tylko i wyłącznie to co wynika z zakresu swoich obowiązków. Nie bierzcie na garba tego co nie jest związane z ochroną . I żeby nie było, nie mam kompletnie nic do penitu ani do innego działu , ale ile można wykonywać różnych czynności na raz , łamiąc przepisy , narażając się na postepowanie dyscyplinarne tylko po to żeby to się jakoś kulało i żeby wszystko ogarnąć. Za jakie grzechy, tak dawać z siebie wszystko, często wbrew przepisom. Lepiej robić na spokojnie , zgodnie z przepisami, a jak połowy się nie zrobi to się najwyżej napisze że w związku z wykonywaniem innych czynnosci słuzbowych nie było czasu.