22-01-2022, 12:00
(22-01-2022, 6:05 )Człowiek z lasu napisał(a):(21-01-2022, 16:50 )anton napisał(a): Panowie nowy ład może nas ładnie zaskoczyć przy wypacaniu tzw. 13tki.I dlaczego siejesz ferment buraku? Jeszcze nigdzie nie wyplscali 13 tek, więc nie ściemniaj że twoja zona dostala
Żona pracuje też w budżetówce i dostała 13tkę około 425 zł niższą niż wypłatę. Nigdy 13tka nie była równa wypłacie, zawsze była parę złoty niższa wypłata. Chodziło o kwotę zmniejszającą podatek. Wcześniej to było około 43 zł miesięcznie bo wota zmniejszająca wynosiła 525 zł rocznie. Co dawało na miesiąc około 43 zł i przy 13tce nikt nie zwracał to uwagi. Ale teraz kwota zmniejszająca to 5100 zł co miesięcznie daje 425 zł. Skoro u żony zastosowali w 13tce nową kwotę to i u nas może być 13 pensja pomniejszona o 425 zł. Dodam że każdy nie ważne czy złożył pit 2 czy nie dostał w jej firmie o 425 zł mniej.
Jedno mnie zastanawia. Skoro 13tka jest to nagroda za rok poprzedni tj 2021 to dlaczego zastosowali nowe przepisy? Już ich związki zawodowe poszły do radcy prawnego.
W 2022 kwota zmniejszająca podatek to 5100 co na miesiąc daje 425 zł. Ta kwota jest "zużyta" na 12 wypłat. Skoro te 5100 zł wykorzystamy w ciągu roku w 12 wypłatach to na 13tke nic nie zostanie i odczujemy to o właśnie 425 zł mniej. Wcześniej 43 zł nie było takie straszne ale x10 robi już różnicę.
Nie wiem czy ta kwota zostanie jakoś nam w ogóle oddana przy rozliczeniu rocznym czy coś w tym stylu. Mam nadzieje, że złe dostałem info w tej sprawie.
Ale jeśli tak nam zapłacą to będzie niezły kolejny wał.
Przecież ten polski nieład zakłada tylko i wyłącznie aby na samym końcu tym wszystkim co się wydaje, że coś dostaja od nierządu zabrać!!! Czy to ulga na dzieci, czy emerytom przy rozliczeniu rocznym czy przy wspomnianej 13tce. Pinokio ekonomista finansista to chyba największy kłamca jakiego kraj widział, coś jak nasz Pinokio co 2x votum otrzymał a nadal prowadzi ten cyrk. Ja to się dziwię, że ludzie na ulicę nie wyjdą. Drożyzna w sklepach, na stacjach paliw i ta ściema z kolejna tarcza,gaz prąd, czynsze, wszystko idzie w górę jka np wyżywienie dzieci w szkole czy przedszkolach, każdy podnosi ceny. A przypomnijmy nasi politycy to z innej planety dali sobie podwyżki bardzo duże w tamtym roku a dziś komuś każą przyjmować preparat genetyczny ale oni nie będą musieli go przyjmować od tak sobie głosują.