03-02-2022, 23:10
(03-02-2022, 11:08 )inkoguto napisał(a): Chciałbym poruszyć temat już dawno zapomniany,,Dojazdy do miejsca pełnienia służby''Jeśli bierzesz ryczałt za dojazd to rozliczasz się jakbyś mieszkał w tej samej miejscowości. Różnica to 17% z 50 zł. Jest to mniej niż najniższy ryczałt w sw więc nie opłaca się rezygnować ale mimo wszystko są to grosze
Ostatnio przeczytałem artykuł który mówi że obecnie koszty uzyskania przychodu dla osób dojeżdżających do pracy z inne miejscowości wynoszą 300 zł miesięcznie, a za rok podatkowy maksymalnie 3 600 zł samochodem osobowym. Natomiast osoby mieszkające i pracujące w tej same miejscowość mogą korzystać także z kosztów uzyskania przychodów jednak w niższej wysokości i wynoszą one 250 zł miesięcznie, co w skali roku daje 3000 zł. Jeżeli jeździsz komunikacja miejską możesz uzyskać więcej tylko trzeba udokumentować biletem miesięcznym z przypisanym nazwiskiem.Niestety my dostajemy ryczałt jak wiecie o wiele mniejszy.
Pytanie do do związków.
Jeżeli nie możecie ugrać większych stawek w związku z nadchodzącą nowelizacją ustawy to może lepiej zrezygnować z tej ulgi.Skorzystają na tym i rządzący oraz funkcjonariusze bo będą mogli uzyskać więcej w rozliczeniu rocznym.
Jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić.
Macie dane jakie środki przysługują za dojazdy w MSWiA oraz MON może warto do nich się odwołać.
Zobacz więcej: https://poradnikpracownika.pl/-zwrot-za-...y-do-pracy