24-03-2022, 9:26
(23-03-2022, 21:47 )pablopablo11@interia.pl napisał(a):(23-03-2022, 12:24 )Ślepy mnich napisał(a): Ale jestem wkurzony na te podwyżki. Mam kumpla który 20 lat przepracował w kwiaciarni u ojca. Robota ciężka bo nie raz widziałem jak z ojcem o 5 rano w sobotę wstawali i na targowisku otwierali stragan. Kolega juz 7 rok pracuje w służbie jest też st.oddz. jak ja. Tylko że ja nie mam cywila a 21 lat już się męczę z osadzonymi na oddziale. I teraz okazuje się że kolega będzie miał wyższą pensję ode mnie. Mam ogromny szacunek do jego pracy, ale żeby była ważniejsza od mojego 21 letniego poświęcenia?? Naprawdę Panie Michale tak ocenia pan moją pracę? Naprawdę tak bardzo nie szanuje się doświadczonych funkcjonariuszy?
Nie wspominam juz o kwocie tej podwyżki, która tak naprawdę jest wyrównaniem pensji bo sama rata kredytu urosła mi o 400 złotych i z lekka budżet domowy się juz nie domyka.
Mam nadzieję w przyszłym roku na konkretną podwyżkę w okolicach 1200-1500 i tak prawdę powiedziawszy wystarczy ze dacie ją oddziałowym i przez następne 5 lat macie spokój. Bo całą resztą protestować nie będzie.
Wystarczy spytać ludzi w biurach kto by chciał pracować na oddziale za 500 złotych więcej - bankowo zero chętnych.
A następnie spytać oddziałowych kto chce do biura za 500 złotych mniej - gwarantuję las rąk i mnóstwo chętnych.
To przykre że tak jest ale taka prawda. Od czasu kiedy się przyjąłem liczba obowiązków na jednego oddziałowego wzrosła o 200% a liczba ludzi w ochronie pomagająca oddziałowym spadła. Bo poszli do biura. Bo mieli plecy. Nikt nie chce robić na oddziale bo odpowiedzialność i liczba spraw do załatwienia dla 1 f-sza jest przerażająca. Kiedyś na oddziale jakoś robota szła ale teraz to walka o to byle przetrwać do zmiany.
Oczywiście mówię głównie o aresztach i zakładach karnych zamkniętych bo ciepłych posadek na pólotworkach to nie dotyczy.
A teraz czekam na cwaniaków którym się to nie podoba. Dajcie znać o sobie. Wiadomo gdzie pełnicie służbę.
Juz daje Ci znać. Pracowałem w oddziale, a teraz pracuje w administracji bo umiem coś więcej niż Ty. Może i by był las rąk za -500 zł, ale znam takie przypadki że fsz schodził do administracji za te same pieniądze po cz stwierdzał że wraca na oddział i tą pracę w administracji chrzani. Pzdr
Potwierdzam, aczkolwiek są spore różnice między obłożeniem pracą i priorytetem dla SW danej działki. Są działy faworyzowane i przeetatyzowane i są działy pozostawione same sobie.