16-04-2022, 13:36
Administratorze powracam do kwestii pracy w oddziale dla tzw. niebezpiecznych, w szczególności faktu zniknięcia w ustawie emerytalnej zapisu odnośnie dodatkowych % do emerytury w przypadku funkcjonariuszy przyjętych na nowych zasadach. Odpowiedź Dyrektora Generalnego z dnia 28.09.2021r. (BKS.100.30.2021.MS dot. ZG/135/2021) zawierała jedynie literalne powtórzenie przepisów, nie sformułowano jakichkolwiek argumentów popierających czy tłumaczących ten fakt. /Inna sprawa, że w mojej subiektywnej ocenie stało się tak z uwagi na mało precyzyjne pytanie z Naszej strony, ale to już inna kwestia/
Ważniejsze jest to, że Pan również stał na stanowisku, iż w odpowiedzi Dyrektora Generalnego brakuje merytorycznych przesłanek i argumentów, aby w tej kwestii różnicować funkcjonariuszy, którzy zostali przyjęci po raz pierwszy do służby po dniu 31 grudnia 2012 r. z funkcjonariuszami przyjętymi przed tą datą. Zasugerował Pan również wówczas, że sprawa ta będzie miała dalszy bieg i o ten bieg chciałem właśnie spytać. Czy zostały podjęte jakiekolwiek dalsze działania w tym zakresie?
Ważniejsze jest to, że Pan również stał na stanowisku, iż w odpowiedzi Dyrektora Generalnego brakuje merytorycznych przesłanek i argumentów, aby w tej kwestii różnicować funkcjonariuszy, którzy zostali przyjęci po raz pierwszy do służby po dniu 31 grudnia 2012 r. z funkcjonariuszami przyjętymi przed tą datą. Zasugerował Pan również wówczas, że sprawa ta będzie miała dalszy bieg i o ten bieg chciałem właśnie spytać. Czy zostały podjęte jakiekolwiek dalsze działania w tym zakresie?