27-04-2022, 22:24
(27-04-2022, 12:29 )Stefek napisał(a):Panowie związkowcy czy w naprawdę uważacie, że wszystko ok. Nie wiem jak trzeba dużego wysiłku, żeby nie widzieć tego złodziejstwa. Ja się pytam po co zaliczali tego cywila? Czy ktoś go miał czy nie miał to dostał 624 zł. Złodziejstwo polega na tym, iż zaliczyli lata pracy z cywila nie płacąc za to złotówki. Pozbawili f-szy możliwości awansu na stażowym w przyszłości (w zależności kto ile miał cywila) gdyż dodatek stażowy kończy się na 35%. Tak, że jak ktoś miał z cywila np. 10 lat i w służbie 20 lat to już nigdy nie dostanie dodatku stażowego. To nie jest złodziejstwo? Gdzie pieniądze za te zaliczone lata. Teraz przedstawię mój przypadek: mam kolegę, który pracuje w służbie 15 lat (w maju mu minie) w cywilu przepracował 1 miesiąc i miał 5 lat studiów. Dostał od stycznia 624 zł i od kwietnia kolejne 5% czyli jego podwyżka wyniosła w kwietniu w porównaniu do uposażenia z przed podwyżki coś około 809 zł. Ja pracuję 20 lat w służbie (minęło w marcu) i mam 5,5 roku z cywila, studia zrobiłem jeszcze przed przyjściem do służby ale w trakcie pracy więc mi się to nie zalicza (nie mam o to pretensji, w ogóle zaliczanie studiów do stażu jest w/g mnie chore). W związku z tym w marcu dostałem (bo jeszcze nie było wliczonych podwyżek) 5% stażowego, lecz gdy obliczono podwyżki służba zabrała mi stażowe bo uznała, że ją "oszukałem" bo ten dodatek to dostałem 5,5 roku wcześniej, nieważne, że mi nie zapłacili za niego to ja powinienem sobie sam zapłacić i kropka.(27-04-2022, 6:18 )szpaq24 napisał(a):Powiem nawet, że to nie oszustwo ale złodziejstwo. Administrator dobrze wie o co chodzi ale próbuje bronić tych nieudaczników z cezetu i Wosia. A i jeszcze siebie i Tułę.(26-04-2022, 18:16 )Gadzinka07 napisał(a):(26-04-2022, 17:59 )Administrator napisał(a):To ja wskaże na czym TE OSZUSTWO POLEGA. Osoby którym w okresie 01.01.2022 do 31.03.2022 wpadła wysługa z tytułu Służby a nie z CYWILA, są stratni bo ta kwota była pomniejszona przy podwyżce. Całe te porozumienie z 2018 wychodzi nam bokiem. Ważne przecież że klepnięty jest dodatek geriatryczny no i nikt o tym nie mówi że zwiększyli do 60 % dodatek służbowy. Wiec matematyka jest prosta, trzeba było komuś zabrać aby sobie maksa dodatku przyznać. Dziękuje...(26-04-2022, 16:26 )Człowiek z lasu napisał(a): Administrator nic wam nie odpowie co w kwestii oszustwa związanego z podwyżkami i zaliczeniem lat cywila do dodatku za wysługę lat. Związki kolejny raz nic nie robią bo pisanie pism które nie mają żadnego efektu śmiało można nazwać pismami bez efektu. Zachęcają do wstąpienia w szeregi 12tys fszy a to ściema, więcej osób odchodzi, odeszło widząc jaki mają związki wpływ na cokolwiek nie mają żadnego.
Proszę wskazać na czym te "oszustwo" według Pana polega, będzie mi łatwiej się do tego odnieść. Jeżeli chodzi o kwestię wypłaty podwyżek w trzy składniki, to zostało to przeanalizowane przez kancelarię prawną i Zarząd Główny po zebraniu opinii Zarządów Okręgowych i Zarządów Terenowych podejmie decyzję, co do dalszych kroków.
Dokładnie! Podsumowanie idealne. Jawny wałek
Podsumowując, za to że pracuję w służbie dłużej od mojego kolegi i przepracowałem w cywilu więcej niż on to w nagrodę dostałem mniejszą podwyżkę. Sprawiedliwość naprawdę w tej służbie jest wyjątkowa. No tak przecież już za 4,5 roku wyrówna mi się wszstko. Zostałem ukarany za to że pracuję dłużej. Moje pytanie do osób decyzyjnych z związków jak i mocodawców tej służby czy to jest sprawiedliwe i czy to nie jest złodziejstwo? Naprawdę czuje się zdemoralizowany waszym zachowaniem.