28-04-2022, 9:52
(28-04-2022, 7:10 )grzyb napisał(a):Znikać będą prosto:+5% wysługi = -5% dodatku modernizacyjnego i tak do wyczerpania "zapasów "(27-04-2022, 6:53 )Administrator napisał(a): Próbuję uświadomić, że nie ma podstaw wejść na drogę sądową jeżeli chodzi o wysługę lat, ponieważ wszyscy, którzy tą wysługę posiadali otrzymali za to pieniądze, więc o co mamy się sądzić? Że została ona wypłacona ze wskaźnika, skoro nie mogła być sfinansowana z innego źródła? Jeżeli uważa Pan inaczej, to proszę mi wskazać Pana wątpliwości, ale opierając się na podstawach prawnych, a nie odsyłać mnie do finansistów. Pojawił się przecież na tym forum temat "pozwu zbiorowego" ale z tego co zauważyłem, to kancelaria prawna nie podjęła się tego tematu, więc może Pan podpowie i wskaże przepisy, które zostały naruszone, bo Sąd będzie się opierał tylko na podstawach prawnych, a nie na tym, że mi się wydaje, że to jest "oszustwo". Uważam, że jedyną droga to nierówne traktowanie funkcjonariuszy przy przyznawaniu dodatku służbowego, ponieważ te osoby, którzy załóżmy mieli 15 lat cywila nie otrzymali dodatku służbowego, a jego kolega na tym samym stanowisku, który cywila nie miał, otrzymał dodatek służbowy w kwocie 416 zł. Rozporządzenie MS określa warunki i tryb przyznawania dodatku służbowego, a nie realizację podwyżki, więc na tym należy się skupić, a nie iść w kierunku dodatku za wysługę lat.
Tutaj sie zgodze
tak nas wydy...ł CZ z Ministerstwem ze ciezko jest to podwazyc - ale jest to niesprawiedliwe i zgloszone do rzecznika
zwiazek dal ciala ze nie zachowano chronologii w naliczaniu cywila i ze w ogole tak mocno przewalono termin
powinni najpierw doliczyc "cywila" a nastepnie ta pseudo wskaznikowa podzywzke te 624 brutto
tak powaznie to wszyscy twierdza ze podwyzka to nie doliczenie wyslugi - nastepnym razem trzeba pilnowac deklaracji ministrow by doklanie opisywali "podwyzki"
a obecnie to bedziemy sie kopac o takie dziwne dodatki sluzbowe - ktore de facto nie do konca sa zgodne z nasza ustawa
no i zobaczymy kiedy i na jakich zasadach beda sie zmniejszac te dodatki "modernizacyjne" bo nie sa dane raz na zawsze