30-04-2022, 15:08
(30-04-2022, 9:46 )Administrator napisał(a):Solidarność przynajmniej coś robi. Wy tylko pisma piszecie i spotykacie się w przyjaznej atmosferze albo dajecie alibi podpisując się pod oszukańczymi porozumieniami.(29-04-2022, 19:54 )Człowiek z lasu napisał(a):(28-04-2022, 21:22 )szfager napisał(a):(28-04-2022, 18:17 )Administrator napisał(a):Mam pomysł jakie kroki podjąć trzeba złożyć pozew do sądu bo zaliczając dodatek za wysługę od 1.01.22r. zastosowano przepisy które weszły w życie z dn. 1.04.22r. ! Do dnia 01.04.22r. art.58 ustawy o SW nie zezwalał na doliczenie cywila! a RMS w par 2 p.2 wskazuje, że cywila doliczamy na pisemny udokumentowany wniosek- chyba nikt nie składał takiego wniosku!(28-04-2022, 11:56 )Oli napisał(a): Panie administratorze orientuje się Pan co z sytuacją osób którym w okresie 01.01.2022 do 31.03.2022 została naliczona wysługa z tytułu Służby która to została później potraktowana jako część podwyżki?
Posługując się konkretnym przykładem 01.03.2022 otrzymałem do uposażenia 150 zł netto więcej z tytułu osiągnięcia 15 lat w służbie które dostałybym niezależnie od planowanej podwyżki.
Następnie 01.04.2022 otrzymałem uposazenie z zaliczeniem podwyzki ale już tylko o 360zl netto więcej niz w marcu ponieważ system wrzucił ta marcową jako część podwyżki.
Z tego co mi wiadomo sytuacja dotyczy wszystkich funkcjonariuszy którym w tym okresie wchodziła wysluge.
CZSW w Warszawie odniósł się do tej kwestii w następujący sposób:
" Odnosząc się do wypłaty wyrównania przysługujących podwyżek ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2022 roku należy przypomnieć, że przedmiotowe wypłaty realizowane były w dniu 7 kwietnia 2022 roku. W związku z powyższym koniecznym było przy określaniu wysokości przysługującej kwoty wyrównania wzięcie pod uwagę dokonanych już w miesiącach styczeń-marzec 2022 roku wypłat dla funkcjonariuszy i uwzględnieniu sytuacji, gdzie w miesiącach styczeń-marzec 2022 roku danemu funkcjonariuszowi uległ zmianie dodatek za wysługę lat. W przypadku kiedy, w tym okresie nastąpił wzrost dodatku za wysługę lat, wyrównanie o tą kwotę było pomniejszane. Jeśli nie pomniejszonoby wyrównania o kwotę wzrostu dodatku za wysługę, jaka nastąpiła w okresie styczeń-marzec 2022 r. funkcjonariusz otrzymałby wyższą kwotę podwyżki niż przysługująca mu z określonych zasad. Przedmiotowe spowodowałoby, że zostałby on potraktowany w sposób uprzywilejowany w stosunku do innych funkcjonariuszy."
Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa w chwili obecnej jest w trakcie konsultacji z Zarządami Okręgowymi oraz Zarządami Terenowymi w celu podjęcia dalszych kroków.
ZG jest w konsultacji a Solidarności już ma gotowy wzór pisma do sądu taka różnica!!!
Ogromny sukces! Naprawdę brawo Czekam na efekty.
Jak NSZFiPW jest taki pręży, to może Pan Administrator nam wszystkim powie co robicie w sprawie regulacji dodatków słuzbowych, bo policjanci już działają!