01-05-2022, 9:29
(30-04-2022, 10:14 )szpaq24 napisał(a):---------------------------------------------------------------------(28-04-2022, 19:10 )Solano napisał(a):(28-04-2022, 18:17 )Administrator napisał(a):(28-04-2022, 11:56 )Oli napisał(a): Panie administratorze orientuje się Pan co z sytuacją osób którym w okresie 01.01.2022 do 31.03.2022 została naliczona wysługa z tytułu Służby która to została później potraktowana jako część podwyżki?
Posługując się konkretnym przykładem 01.03.2022 otrzymałem do uposażenia 150 zł netto więcej z tytułu osiągnięcia 15 lat w służbie które dostałybym niezależnie od planowanej podwyżki.
Następnie 01.04.2022 otrzymałem uposazenie z zaliczeniem podwyzki ale już tylko o 360zl netto więcej niz w marcu ponieważ system wrzucił ta marcową jako część podwyżki.
Z tego co mi wiadomo sytuacja dotyczy wszystkich funkcjonariuszy którym w tym okresie wchodziła wysluge.
CZSW w Warszawie odniósł się do tej kwestii w następujący sposób:
" Odnosząc się do wypłaty wyrównania przysługujących podwyżek ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2022 roku należy przypomnieć, że przedmiotowe wypłaty realizowane były w dniu 7 kwietnia 2022 roku. W związku z powyższym koniecznym było przy określaniu wysokości przysługującej kwoty wyrównania wzięcie pod uwagę dokonanych już w miesiącach styczeń-marzec 2022 roku wypłat dla funkcjonariuszy i uwzględnieniu sytuacji, gdzie w miesiącach styczeń-marzec 2022 roku danemu funkcjonariuszowi uległ zmianie dodatek za wysługę lat. W przypadku kiedy, w tym okresie nastąpił wzrost dodatku za wysługę lat, wyrównanie o tą kwotę było pomniejszane. Jeśli nie pomniejszonoby wyrównania o kwotę wzrostu dodatku za wysługę, jaka nastąpiła w okresie styczeń-marzec 2022 r. funkcjonariusz otrzymałby wyższą kwotę podwyżki niż przysługująca mu z określonych zasad. Przedmiotowe spowodowałoby, że zostałby on potraktowany w sposób uprzywilejowany w stosunku do innych funkcjonariuszy."
Zarząd Główny NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa w chwili obecnej jest w trakcie konsultacji z Zarządami Okręgowymi oraz Zarządami Terenowymi w celu podjęcia dalszych kroków.
Dziwna ta interpretacja mowa tutaj o jakiś przywilejach, a osoby które otrzymały podwyżkę i dodatkowo w następnym miesiącu wysługe to już nie sa zdaniem CZ uprzywilejowane?
Prawda jest taka, że nikt nam tych pieniędzy nie zwróci i generuje to comiesięczne straty. Załóżmy kolejna wysługa za 5 lat mnożąc przez ilość takich osób w powyższej sytuacji powstanie piękna suma w kasie CZ
Ta odpowiedź to jakaś kpina, świetny załacznik do pozwu. "Będziesz uprzywilejowany bo dostałbyś wiecej bo akurat Ci 5% wpadało". Ja pier... tak jest cały czas w tej służbie, byłeś jesteś i będziesz zawsze stratny bo przywileje nie są dla f-szy pisane
Oficerkowie tworzą przepisy pod siebie. Pod siebie podnieśli maksymalny dodatek z 50% na 60%. Pensyjka oficerska + 60% dodatku = Piękna emeryturka. Ale na kimś trzeba oszczędzić !