09-05-2022, 15:16
(09-05-2022, 9:29 )Psychol_OK napisał(a): Czy w związku z potrzebą "niezwłocznego wprowadzenia więziennego planu bezpieczeństwo" Administrator ma jakieś informacje odnośnie wdrożenia obowiązku munduru dla f-szy działu penitencjarnego? Osobiście takie rozwiązanie podpisuje obiema rękami, niemniej jednak z uwagi na kwestie praktyczne, wolałbym zakupić mundur polowy specjalny niż chodzić w gabardynie (myślę, że w przypadku kobiet i spódnic sprawa jest jeszcze bardziej oczywista). W związku z powyższym występuje jednak problem praktyczny związany z brakiem rozmiarów, np. na sortmundzie czy długim czasie oczekiwania na ww. wyposażenie. W mojej jednostce chcieliśmy się dowiedzieć czegoś konkretnego żeby mieć po prostu ciut więcej czasu na przygotowanie i skompletowanie wyposażenia polowego, niemniej nie mamy żadnych konkretów, cyt. "czekamy na wytyczne z góry, zobaczymy jakie będą polecenia, żadnych dat na razie nie ma', pomimo że wytyczne z 26.04 już o tym mówią.. Co więcej wiem, że w niektórych jednostkach w całej Polsce już obowiązuje umundurowanie w penicie i faktycznie polecenia pojawiało się "z dnia na dzień". Jesteśmy w stanie ustalić jakąś jedną linię i otrzymać konkretne informacje?
Tez uwazam że dobry pomysł na mundury dla Penitencjarnego. Ale serio chcesz kupić umundurowanie polowe? A nie sądzisz ze się należy skoro to wymyślili? Dlaczego wychowawca który przyjal się w tym czy 2021 roku dostał za free połowy mundur a starsi f-sze mają wydawać 3000 na kompletne umundurowanie...