10-05-2022, 6:07
(09-05-2022, 15:16 )szpaq24 napisał(a):(09-05-2022, 9:29 )Psychol_OK napisał(a): Czy w związku z potrzebą "niezwłocznego wprowadzenia więziennego planu bezpieczeństwo" Administrator ma jakieś informacje odnośnie wdrożenia obowiązku munduru dla f-szy działu penitencjarnego? Osobiście takie rozwiązanie podpisuje obiema rękami, niemniej jednak z uwagi na kwestie praktyczne, wolałbym zakupić mundur polowy specjalny niż chodzić w gabardynie (myślę, że w przypadku kobiet i spódnic sprawa jest jeszcze bardziej oczywista). W związku z powyższym występuje jednak problem praktyczny związany z brakiem rozmiarów, np. na sortmundzie czy długim czasie oczekiwania na ww. wyposażenie. W mojej jednostce chcieliśmy się dowiedzieć czegoś konkretnego żeby mieć po prostu ciut więcej czasu na przygotowanie i skompletowanie wyposażenia polowego, niemniej nie mamy żadnych konkretów, cyt. "czekamy na wytyczne z góry, zobaczymy jakie będą polecenia, żadnych dat na razie nie ma', pomimo że wytyczne z 26.04 już o tym mówią.. Co więcej wiem, że w niektórych jednostkach w całej Polsce już obowiązuje umundurowanie w penicie i faktycznie polecenia pojawiało się "z dnia na dzień". Jesteśmy w stanie ustalić jakąś jedną linię i otrzymać konkretne informacje?
Tez uwazam że dobry pomysł na mundury dla Penitencjarnego. Ale serio chcesz kupić umundurowanie polowe? A nie sądzisz ze się należy skoro to wymyślili? Dlaczego wychowawca który przyjal się w tym czy 2021 roku dostał za free połowy mundur a starsi f-sze mają wydawać 3000 na kompletne umundurowanie...
Na ten moment wychowawca przyjmujący się w 2021r. nie dostaje munduru polowego
Jest to podyktowane wygodą, więc jestem skłonny zakupić to z własnej kieszeni (przeznaczyć chociażby jedną mundurówkę), tylko chciałbym po prostu mieć jasną informację czy nie wychodzę za bardzo przed szereg, zwłaszcza że jak mówisz nie są to małe pieniądze (mimo wszystko 3000 to chyba wygórowana kwota, ciężko mi sobie wyobrazić np. konieczność chodzenia w kurtce). Nie wiem czy przepisy zmienią się aż w takim zakresie, żeby to wyposażenie było zapewniane przez jednostki, skoro ogromne koszty już są związane z przekwaterowaniem dyżurek, nowymi pomieszczeniami, systemem alarmowania itp.
Oczywiście zgodnie z §4 pkt 2 RMS "Za zgodą kierownika jednostki organizacyjnej funkcjonariusz inny niż wymieniony w ust. 1 może otrzymać do użytkowania wyposażenie polowe specjalne, jeżeli jest to uzasadnione warunkami wykonywania zadań służbowych lub rodzajem szkolenia specjalistycznego", ale czy mamy jakiś argument skoro mogą wskazać, że pełnić obowiązki możemy przecież w gabardynie?