10-05-2022, 10:16
(09-05-2022, 11:57 )grzyb napisał(a):(09-05-2022, 9:29 )Psychol_OK napisał(a): Czy w związku z potrzebą "niezwłocznego wprowadzenia więziennego planu bezpieczeństwo" Administrator ma jakieś informacje odnośnie wdrożenia obowiązku munduru dla f-szy działu penitencjarnego? Osobiście takie rozwiązanie podpisuje obiema rękami, niemniej jednak z uwagi na kwestie praktyczne, wolałbym zakupić mundur polowy specjalny niż chodzić w gabardynie (myślę, że w przypadku kobiet i spódnic sprawa jest jeszcze bardziej oczywista). W związku z powyższym występuje jednak problem praktyczny związany z brakiem rozmiarów, np. na sortmundzie czy długim czasie oczekiwania na ww. wyposażenie. W mojej jednostce chcieliśmy się dowiedzieć czegoś konkretnego żeby mieć po prostu ciut więcej czasu na przygotowanie i skompletowanie wyposażenia polowego, niemniej nie mamy żadnych konkretów, cyt. "czekamy na wytyczne z góry, zobaczymy jakie będą polecenia, żadnych dat na razie nie ma', pomimo że wytyczne z 26.04 już o tym mówią.. Co więcej wiem, że w niektórych jednostkach w całej Polsce już obowiązuje umundurowanie w penicie i faktycznie polecenia pojawiało się "z dnia na dzień". Jesteśmy w stanie ustalić jakąś jedną linię i otrzymać konkretne informacje?
u mnie biegaja juz na polecenie dyrektora jednostki.
Na razie widze ze w sluzbowym, koszulinka i krawacik
a kobiety moga miec przeciez dlugie spodnie, niekoniecznie zaraz spudnica.
Ale fakt nawet 3cm obcasy nie wplywają na poprawe bezpieczenstwa.
Dac polecenie noszenia starych wzorow to łatwo ale juz przyznac nowe specjalne nie ma dobrej woli
No właśnie o tym braku konsekwencji i trzymania jednej linii mówię... W kilku jednostkach jest już nakaz umundurowania, w niektórych są nawet prowadzone listy z rozmiarówką i jest szansa na zakup polowego przez Dyrektora, a w jeszcze innych jest stanowisko, że nic się nie dzieje i to chyba umrze śmiercią naturalną, więc brak poleceń żeby cokolwiek zmieniać...