15-05-2022, 16:19
(08-05-2022, 10:21 )Adam_9999 napisał(a):(07-05-2022, 19:20 )StaryGad napisał(a):(06-05-2022, 8:28 )caber76 napisał(a):(05-05-2022, 20:26 )StaryGad napisał(a): https://infosecurity24.pl/sluzby-munduro...eglym-roku
Podobnie może być i u nas. Zakres pomysłów na przyciągnięcie nowych - szeroki - od wycieczek po klasach maturalnych po oznaczanie na czerwono zakładki rekrutacja.
Co z tego, jeśli brakuje transparentności - UCZCIWOŚCI (!?) w kluczowej kwestii takiej jak wyliczenia tegorocznej podwyżki. Takie akcje "nokautują" SW i sprowadzają na glebę i cała para związana z promocją firmy idzie w gwizdek.
Podobny bałagan jest kwestią dodatków służbowych.
Najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Dodatek służbowy tylko progresywny. Każdy patrząc w tabelę bez problemu ma widzieć, ile konkretnie zyskuję po 15 latach, 20 latach - z każdym rokiem więcej (za wyjątkiem dyscyplinarek, długotrwałych L4 itd.).
Inaczej to ciągle puste slogany i zero wiarygodności Warszawo.
Oczywiście zgadzam się z przedmówcą. Pierwsza rzecz to pieniądze dla fuszy bo w tej chwili nasze wypłaty nie są zbyt zachęcające do wynikających obowiązków. Druga sprawa bezpieczeństwo, jak ja słyszę te bzdurne pomysły o pokojach socjalnych, dyżurkach obok siebie i pokoje do przesłuchań to mnie krew zalewa to bezpieczeństwa nie przywróci w oddziale. Dowódca powinien mieć tylu ludzi na zmianie aby mógł zabezpieczyć wszystkie działania ochronne bo w tej chwili robimy wszystko sami i według tych pomysłów CZ widzę, że dalej będziemy robić sami. W takiej instytucji bezpieczeństwa publicznego tematu nadgodzin nie powinno w ogóle być, a w tej chwili jest kombinowanie. Najbardziej brakuję w tej służbie uczciwości i stabilizacji. Funkcjonariusz nie wie na czym stoi w każdej chwili mogą coś zmienić na niekorzyść funkcjonariuszy tak jak było z dodatkami na odejście,nadgodzinami, podwyżkami z dodatkiem za wysługę lat. Na koniec dodam tylko, że jak przychodziłem do służby 16 lat temu w poprzedniej pracy jako kierownik magazynu zarabiałem 1100 zł a moi pracownicy po 800 w służbie na dzień dobry dostałem 1600 czyli jeszcze raz tyle co moi pracownicy i wtedy wiedziałem, że złapałem Pana Boga za nogi, a teraz??
Dokładnie tak. Za to będą drzwi przezroczyste. W ten sposób jeszcze informatorów potracimy.
Może chcieli dobrze , wyjdzie jak zwykle
Takie pytania do strategii rekrutacji:
Który ZK/AŚ:
- organizuje wczasy dla funkcjonariuszy
- oferuje pakiety sportowe
- oferuje pakiety medyczne
- posiada tanie stołówki
itp. itd.
I ilu z tych 17 tyś. funkcjonariuszy (w tym zapewne wielu z kadr) w mniejszym lub większym stopniu „oszukanych” na wysłudze będzie w stanie komukolwiek polecić służbę?
To odsyłam do zakładki rekrutacja na stronie głównej. Tam m.in. takie aspekty zostały wymienione jako czynniki przemawiające za przyjęciem do SW (zachowana pisownia oryginalna).
"Zostając więziennikiem zyskujesz:
- Atrakcyjną i ciekawą pracę – w tej pracy nie będziesz się nudził.
- Zwrot kosztów dojazdu do służby –[i] zasponsorujemy Ci zwrot kosztów w wysokości kilkdzięsiu złotych miesięcznie.[/i]
- Prawo do kwatery służbowej lub prawo do lokalu mieszkalnego w służbie stałej – [i]w przypadku przyznania kwatery możesz sporo zaoszczędzić.[/i]
- Dodatkowe wynagrodzenie za zastępstwa –[i] jeśli zastępowałeś kolegę, który był chory i nie było go w służbie otrzymasz dodatkowe pieniądze."[/i]
Zwrot kosztów = 20 zł/m-c / słownie dwadzieścia zł na miesiąc.
Co do lokalu nie znam nikogo komu przyznano, a prawo mamy wszyscy.
Zastępstwa? Zastępuje sam nieobecnego 1:1, tj. wszystkie jego obowiązki do końca nieobecności, nie jak np. w ochronie. Kasa? Promil tego, co zabrano nieobecnemu.
Co do wysługi... Miałem mieć 5% więcej w przyszłym roku tj. w 2023 (kwota A). Była podwyżka tegoroczna 508 zł (kwota B). Co się okazało. Kolejne 5% to już nie będzie w 2023 ale w 2027, gdyż kwota B uwzględnia kwotę A, niby szybciej ale realnie nie dostałem 508 jak obiecali, gdyż kwotę A i tak bym dostał.
Halo Warszawa
W ten sposób nie zyskacie zaufania chętnych do SW.