14-06-2022, 11:02
(14-06-2022, 7:43 )TomaszBiałystok napisał(a): Areszt Śledczy Białystok 01.06.2022 po zakończeniu apelu zmiana wychodzi do domu. Pod bramą krążyły dwa auta szukając jednego funkcjonariusza.
Uratował mnie przypadek zdążyłem wyjść przed tym jak się pojawili .Sprawdzali i podchodzili do klawiszy czy to ten . Na drugi dzień gdy odbierałem apel wieczorny usłyszałem z celi ogólnej 16 osobowej cyt głos co nie ożenili kosy cały he he .
Jak takie zdarzenie się kończy podejść na parkingu w paru okrążyć jeden wyciąga nóż i w razie złapania nie ma sprawcy jeden zwala na drugiego .
Nagrania z monitoringu była Policja po jakimś czasie i co z tego .
CO Z NASZYM BEZPIECZEŃSTWEM
DO CZEGO DOCHODZI W TEJ SŁUŻBIE MOŻE KTOŚ Z CZSW ZABIERZE SŁOWO
Czy pod komendą Policji miejskiej po skończonej służbie jest polowanie na policjantów bo po służbie nie w mundurze i bez broni to można robić co się chce
Moje pytanie co robić?
Zgłosić przełożonym, oczywiście nie na gębę tylko na piśmie wtedy będą musieli coś zrobic. Dla swojego "rwd"zapewne podejmą chociaż minimalne działania choćby wyjaśniające, bo w razie jakiegoś zdarzenia będą pociągnięci do odpowiedzialności, że nic z tym nie zrobili. Najgorsze jest to, że napaść na funkcjonariusza po służbie to nie napaść na f-sza, zarówno w SW jak i w policji jest tak samo, jakiś złodziej napadnie na f-sza po służbie odpowiada jak o napaść na cywila, ale jakby funkcjonariusz napadł na kogoś to odpowiada jako funkcjonariusz, przeszkolenie z samoobrony przecież czyni Cię chodzącą maszyna do zabijania hahaha. Piękny przykład jak pierwsza linia się naraża:
-idziesz z 20 złodziejami -może stać się wszystko,
-otwierasz drzwi celi(oczywscie sam) -może stać się wszystko
-to ochrona musi odmawiać osadzonym multum rzeczy, które wymuszają co chwila co prowadzi do tarć i agresji-moze stać się wszystko,
-stoisz w sklepie rozpoznaje Cię grupa naszych cudownych osadzonych i w pośpiechu bierzesz zakupy i do domu, bo 3 miesiące wcześniej odmowiles drugiego tel-moze stać się wszystko
Przykładów można podać wiele, ale przecież nie róbmy podziałów na 1 i 2 linie (śmiech) pracując za biurkiem oczywiście ma się swoje obowiązki i to często bardzo wiele, czasem ponad siły itd, ale to ochrona ryzykuje ZDROWIEM I ŻYCIEM, a w podziękowaniu jest najmniej docenianym działem w każdej kwestii, przeciez można być oficerem w kadrach i nie widzieć złodzieja przez 15 lat
Może nadejdą lepsze czasy i nie będziemy tylko"kołkami od trzymania kluczy " Pozdro