25-06-2022, 22:13
(24-06-2022, 18:26 )Czarodziej napisał(a):Może i nie mało...ale niestety nie każdy może np z przyczyn zdrowotnych(20-06-2022, 15:33 )anielica2010 napisał(a):-------------------------------------------------------------------(20-06-2022, 10:19 )Cywil87 napisał(a):Ja myślę że to czy ktoś nosi mundur czy nie nie jest żadnym wyznacznikiem i nie stanowi o wyższości f-szy.Nie chce nikogo urazić ale są f-sze w administracji którzy nie chodzą na odprawy,nie mają kontaktu z osadzonymi i pracują do 15.30 tak jak większość pracowników cywilnych...co nas dzieli...pensja.Nie powinno się kategoryzować...że ktoś pracuje z osadzonym to mu się należy...Ja jestem pracownikiem cywilnym już 14 i pół roku i nie mam kontaktu z osadzonymi ba nawet rzadko ich widzę ale to nie znaczy że moja wiedza i praca są gorsze od służby f-sza.Niech każdy z nas ocenia po sobie a nie innych...(19-06-2022, 21:21 )Prison_Officer napisał(a):(19-06-2022, 13:52 )Cywil87 napisał(a):
Jestem wychowawcą w cywilu i przepisy znam....
A to zwracam honor jeśli twoje stanowisko polega na pracy z osadzonymi.
I tylko dlatego że nie noszę munduru mija mnie nagroda, podwyżki i wyrównania....
Nie każdy założy mundur z prostej przyczyny. Aby założyć należy przejść szereg badań sprawnościowych i psychologicznych.
Taka jest różnica, swoją drogą jeżeli chcesz w mundurze chodzić bo tam lepiej płacą to się postaraj, no chyba że posiadasz ograniczenia i nie przejdziesz testów.
Kolejna sprawa cywil może odmówić np zostania dłużej w pracy, mundur ze sobą niesie podległość służbową i szereg innych nie korzystnych kwestii.
Nadgodziny, urlop jesienią lub zimą, dyżury. itp itd.
Zarabiać to każdy chce ale już mundur założyć wraz z jego odpowiedzialnością to już nie każdy da radę.
14 i pół roku to za mało żeby zostać mundurowym?