28-06-2022, 13:12
(27-06-2022, 17:43 )CYWIL81 napisał(a):Kolejny genialny pomysł na dzielenie ludzi. Jeszcze podziel na jednostki a i b i X. Podziałów ciąg dalszy. Każdy jest funkcjonariuszem i dla każdego powinny być takie same zasady.(27-06-2022, 11:58 )Nie plecak napisał(a):(24-06-2022, 22:09 )jtd napisał(a):(24-06-2022, 9:44 )nietakamllodafszka napisał(a): 1.01.2023 pierwszy exodus f-szy SW.Na razie jestesmy obslyga dla bandytow. Na oddziale od rana ogien , nie ma kiedy do wc skoczyc a co dopiero cos zjesc i sie ogarnac przez 12h. Skazani w zasadzie wydaja polecenia ze ja chce teraz to i tak ma byc. TERAZ. JA chce dzwonic teraz bo moja kobieta ma przerwe o tej godzinie i koniec. Awantura. To jest Kocborowo. Cpaja tydzien i zero reakcji bo ludzi nie ma!!!!!!!!! Ma byc spokoj . Tragedia. Ludzie sie boja i uciekaja na emeryture. Jak oddzialowy chce normalonosci to gora sapie ze zadraznia. Zero pomocy za plecami. Tragedia sie zrobila.
1.01.2024 drugi exodus f-szy SW. wg różnych danych, zapowiedzi i deklaracji szeregi SW może opuścić ponad 40% f-szy. Nie tylko tych z prawami emerytalnymi ale również młodych z kilkuletnim stażem którzy mają już dość. W połączeniu z liczba wakatów czy to sztucznie utrzymywanych nakazem z góry, czy też blokowanych przez komisje lekarskie czy też po prostu związane z brakiem chętnych da nam braki kadrowe na poziomie 50%. Czy nikt tego nie widzi? Czy nikt nie potrafi wybiec myślami i planami kilka lat do przodu? Obudźcie się. SW to nie jest atrakcyjna Mundurowka sprzed 15 lat gdzie prawa emerytalne i pensja plus wysokie bezrobocie dawały w rezultacie po kilkudziesięciu chętnych na jeden wakat. Teraz ciężko jest znaleźć zainteresowanie na poziomie 1 wakat 1 chętny.
Zmiana KKW - kiedy?
Podwyżki (duże, konkurencyjne z obecną sytuacja rynkowa i inflacja) - kiedy?
Nagrody - w jakiej kwocie, komu - kiedy?
Realna ochrona prawna f-szy i emerytów - kiedy?
Likwidacja mobbingu i koniec prześladowań ludzi na L4 - kiedy?
Dołożenie ludzi na oddziałach, parytet 1 f-sz/50os - kiedy?
Konkretne, ujednolicone przepisy, porządki wewnętrzne dla całego kraju, a nie każdy zk/aś inaczej - kiedy?
Realne rozwiązanie problemu nadgodzin - kiedy?
Rozwiązanie problemu dyżurów - kiedy?
2x przerwa 20 minut dla każdego f-sza na ciepły posiłek - kiedy?
Zaprzestanie ściągania monitoringów w celu szukania na siłę dziury w całym - kiedy?
Zdjęcie odpowiedzialności za samobójstwa osadzonych - kiedy?
Realny i konkretny podział obowiązków dział ochrony/sluzba zdrowia /ewidencja /dział penitencjarny. Nie zwalanie wszystkiego na dział ochrony "po godzinach pracy administracji" - kiedy?
Siema.Wpadłem tutaj na chwilę już jako emeryt.
Powiem tak,przed upadkiem SW ratuje tylko powrót do 15 lat przynajmniej w dziale ochrony i dziale penitencjarnym lub podwyżki do 6000 na dzień dobry . Jeśli ktoś z góry się nie obudzi na czas i nie zacznie tego zmieniać to już możecie zacząć planować likwidację jednostek w okręgach gdyż nie będzie komu robić.Pozdro .