07-07-2022, 18:55
(05-07-2022, 21:22 )Miś1986 napisał(a): Witam mam pytanie do admina bądź do kogoś kto potrafi mi powiedzieć co do interpretacji przepisów dotyczących opieki nad dzieckiem do 4go roku życia.
Czy jest zgodne z przepisami by podczas odbywania praktyk w dziale ochrony i mając złożone pismo na opiekę na dziecko do 4go roku życia pełnić służbę raz od godziny 10-18 innym razem od 8-16 nadmienie że najczęściej jest to zmiana od 10-18 taka zmiana uniemożliwia mi jaki kolwiek sposób opiekę nad dzieckiem gdyż żłobki są czynne tylko do godz 16:55 gdy został o tym poinformowany kierownik ochrony stwierdził iż jest to zgodne z przepisami gdyż nie pracuje w godzinach nocnych weekendach a także w święta i mam zachowany 8godzinny dzień pracy ta rozmowa nic nie wniosła dalej pracuje w takich zmianch
Proszę o odpowiedź bądź podpowiedź gdzie mogę się z tym udac.
Tak, jest zgodne z przepisami.
Ustawa określa ilość godzin pracy, porę i ilość dni wolnych w tygodniu, nie może być 12 godzinnych zmian lub nocnych godzin pracy czyli nie możesz pracować między 21:00 a 7:00, oczywiście możesz wyrazić zgodę na pracę np. po 12 godzin lub w porze nocnej, ale na piśmie.
W godzinach między 7:00 a 21:00 możesz pracować dowolnie pod warunkiem zachowania 8 godzinnego czasu pracy.
Spróbuj pogadać z kierownikiem lub dyrektorem, żeby na jakiś czas dali Ci stałe godziny pracy np. 7:00/15:00, to jedyne rozwiązanie.