12-07-2022, 8:00
(11-07-2022, 20:46 )aras2121 napisał(a):(10-07-2022, 15:56 )szfager napisał(a):Nie 15lat Sw tylko czy masz prawa wraz z innymi służbami . A zwrócić musisz zawsze . Ale opłaca się . Nie słuchaj 10 lat i później się nie należy kwestia wojska. Zawsze się należy . USt. Nie zmienili . Poczytaj szeroko też tak myślałem. Że masz 10 kryminału i nie należy się . Właśnie że się należy 1996 r ustawa poczytaj(09-07-2022, 20:31 )Człowiek z lasu napisał(a):(09-07-2022, 13:30 )Prison_Officer napisał(a):(08-07-2022, 17:43 )Człowiek z lasu napisał(a): Jest papier na to .
Ktoś go ostatnio tu wrzucał . Wystarczy poszukać .
[/quote
Bardzo prosze o wrzucenie tego papieru :-)
Czytałem komentarze o tym, że jak do wojska ale jakoś mnie to nie przekonuje, bo to jest rozwiązanie jakby umowy z SW i wg mnie trzeba zwracać. Bardziej interesuje mnie czy np ktoś miał taką niewiem trudna sytuacje materialna i dyrektor się zgodzil na nie zwracanie albo na zwracanie w ratach itd
Nikt ci raczej nie wrzuci takiego pisma, ponieważ nie istnieje owe pismo. Podejrzewam, że nawet kierownik jednostki nie ma takiej mocy, bo ustawa nie przewiduje umorzenia zwrotu pomocy mieszkaniowej, więc nie bardzo wiadomo na czym miałby się oprzeć.
Nie chodzi mi o wrzucenie takiego pisma a o podpwiedz czy komukolwiek udało się nie spłacać po zwolnieniu się pomocy finansowej.
Możesz wnioskować o rozłożenie na raty jedyne wyjście żeby nie zwracać przed 15 lat SW to renta nikt Ci nie umorzy bo to niezgodne z prawem.
"aras2121" mógłbyś napisać swoją odpowiedź jeszcze raz po Polsku?
Pomoc na zakup mieszkania oddajesz w przypadku zwolnienia się ze służby przed upływem 15 lat służby. Przeniesienie do innych służb jest de fakto zwolnieniem z SW więc f-sz mający mniej niż 15 lat również ją zwraca.
Jedyna opcja, aby nie zwracać pomocy mieszkaniowej to 15 lat służby i wtedy przeniesienie, 14 lat służby+wojsko i odejście na zaopatrzenie emerytalne, renta inwalidzka. Innej opcji nie ma.