24-07-2022, 8:09
(23-07-2022, 14:20 )sierżant sztabowy napisał(a): Emerytura nie wzrośnie o 20%. Ludzie już plotki puścili i juz komentarze. Wzrośnie o ok 9-10%. Mowi sie ze 9,6%. 20% wzrosnie ale to nie ten wskaźnik !
Waloryzacja będzie mniejsza. Zalozenia z kwietnia to 9,6, w czerwcu mówili o 9,9 %. Przed nami rok wyborczy więc skończy się na 12-13%. To i tak sporo. Dodatkowo przyszłoroczna też będzie ok 5-6%. Czyli w ciągu niecałych 2 lat emka wzrośnie prawie 20%. Nie wiem czy kiedykolwiek była taka i czy jeszcze będzie. Skutek? U mnie odchodzi większość która ma 15 lat. Zostają ci z kredytami i dzieciakami na studiach i ci którzy mają 23-24 stażu, liczą na dodatek. Jedna osoba zdecydowała się właśnie w piątek jak poszła plotka o 20% "rewaloryzacji". Na nic były moje tłumaczenia. Idę i już. To tylko pokazuje że nikt nie chce tu pracować. Znam osobę która odchodzi tylko dlatego że zostaje w dziale z fuszami z 0-3 rocznym stażem. Tego rozumiem. W OI nic sobie z tego nie robią. Kontroli NIKu czy UKSu nikt się teraz nie boi co widać po poczynaniach rządu. "GK czy KDE kimś po wstępniaku się zastąpi". Takie jest podejście. Widać tak ma być.