15-09-2022, 18:52
(14-09-2022, 20:55 )wrażliwy napisał(a): Jeśli chodzi o tytoń, nikotynę i bierne palenie:Boże gdzie jest "Szczęśliwy". Szczęśliwy wez cos po swojemu odpowiedz bo mi ręce opadają i nie mam siły.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 1 września 2017 r. w sprawie szczegółowych warunków używania wyrobów tytoniowych, w tym nowatorskich wyrobów tytoniowych, lub papierosów elektronicznych na terenie obiektów jednostek organizacyjnych lub organów podległych lub nadzorowanych przez Ministra Sprawiedliwości i urzędu obsługującego Ministra Sprawiedliwości, a także w środkach przewozu osób używanych przez te podmioty.
§ 3. 1. Na terenie aresztów śledczych oraz zakładów karnych typu zamkniętego dopuszcza się możliwość używania wyrobów tytoniowych przez osadzonych w celach mieszkalnych, które są wyodrębnione w taki sposób, aby dym wyrobu tytoniowego, w tym substancje uwalniane za pomocą nowatorskiego wyrobu tytoniowego lub para z papierosów elektronicznych, nie docierał do osób niepalących i nie oddziaływał na nie.
Oddziałowi i wychowawcy muszą wchodzić do cel, tam jest najczęściej nadymione. Proszę mi powiedzieć czy u Was cele palące są tak zabezpieczone aby nikotyna nie oddziaływała na osoby niepalące - chodzi tu przed wszystkim o funkcjonariuszy? No właśnie nie! Dlatego w powyższej sprawie należy kierować się do Sądu Pracy - ustawa bezpośrednio przekierowuje problemy BHP do Kodeksu Pracy - Jeśli przełożony naraża Cię na ekspozycję nikotyny itd. do szykuje mu się wyrok ! oczywiście mówię tu o wyroku z sądu pracy! pozdrawiam.