21-09-2022, 21:28
JTD - faktycznie część mojego postu to nie do Ciebie.
Ale nie zgadzam się z Twoim rozumowaniem. Skoro ustawodawca zagwarantował mi odpowiednie warunki bhp do pełnienia służby i w tym zaznaczył, że mam być zabezpieczony od dymu nikotynowego jako osoba niepaląca to nikt tego nie ma prawa podważać.
Tym bardziej traktować mnie "niepoważnie" - jak to stwierdziłeś.
Idąc Twoim tokiem myślenia, może innych przepisów z ustawy czy wytycznych nie będę przestrzegał - no nie wiem, może jak mam dyżur pod telefonem to go nie odbiorę i będzie ok - jak mnie potraktują? Może wtedy też "niepoważnie"?
Przepis jest przepis!!!
Przypominam, że poprzedni Dyrektor Generalny do starszej wersji ROZPORZĄDZENIA MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI chyba z roku 2012 r. w sprawie szczegółowych warunków używania wyrobów tytoniowych... wydał polecenie na piśmie dla DYREKTORÓW JEDNOSTEK, że funkcjonariusze niepalący mają "pracować" z osadzonymi niepalącymi i na odwrót. To było dla niego takie RWD. Czy to polecenie już nie obowiązuje? Czy coś się w tej materii zmieniło? to było wydane polecenie, właśnie do tej starszej wersji rozporządzenia.
PS. ja mogę służyć jako osoba niepaląca z palącymi i mogę przez przełożonych być narażony na dym z nikotyną, jednakże proszę o stwierdzenie tego faktu w dokumentacji. Jak myślicie z czym to się będzie wiązać?
Czy to nie będzie ---Służba narażająca na działanie szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych???
i co?
Podczas badań w medycynie pracy zawsze proszę o wpisanie tego faktu "że pracuję w takich warunkach - narażony na dym nikotynowy", przełożonym na piśmie zgłosiłem, że sobie nie życzę służyć w takich warunkach - olali to. Wiem, że w Polsce jest więcej takich osób - które też zostały olane.
Najważniejsze że przełożeni o fakcie wiedzą - reszta wyjdzie w praniu. Dyrektorze Kitliński czytasz to i masz to gdzieś - ale pamiętaj będziesz wezwany w tej sprawie przed oblicze Sądu - na początek jako świadek - nawet jak będziesz na emce.
Ludzie nie lekceważcie przepisów!!!