28-10-2022, 18:38
(28-10-2022, 18:28 )Administrator napisał(a):(28-10-2022, 15:50 )rafik78 napisał(a):(27-10-2022, 20:41 )Administrator napisał(a):(27-10-2022, 19:18 )czas ucieka napisał(a): Pytanie do Pana Administratora.
Czy uposażenie jest waloryzowane od całości ,czy tylko od podstawy.Z tego co mówi policja że ich waloryzacja będzie tylko od podstawy
Waloryzacja ma polegać na ustaleniu kwoty bazowej z obecnej 1614,69 zł. na 1740,64 zł. Natomiast kwestia podwyższenia uposażeń funkcjonariuszy Służby Więziennej (w stopień, czy w uposażenie zasadnicze) będzie jeszcze konsultowane ze Związkami Zawodowymi prawdopodobnie po uchwaleniu ustawy budżetowej na 2023 rok.
Przecież kwota bazowa ma wpływ tylko na uposażenie zasadnicze i jej pochodne i ta propozycja jest bardzo niekorzystna, po przeliczeniu u mnie wyszło tylko 362 zł brutto i to jest tylko 4,8 proc. mojej płacy brutto, proszę o szczegółowe informa je o Ili wzrośnie płaca brutto i na jakiej podstawie
"kwota bazowa ma wpływ tylko na uposażenie zasadnicze i jej pochodne" - nieprawda! Jesteśmy wskaźnikowcami i jeżeli chodzi o wzrost uposażeń to tylko i wyłącznie poprzez podniesienie kwoty bazowej lub wielokrotności kwoty bazowej. Na przykładzie ostatnich lat, było identycznie i wzrost uposażeń był również do stopnia, a nie do zasadniczych i z całą pewnością nie jest to kwota 362 zł. brutto, ale poczekajmy z kwotami do ostatecznej wersji ustawy budżetowej. Mam ogromną nadzieję, że będziemy potrafili się zjednoczyć i wyrazić swoje niezadowolenie w dniu 9 listopada 2022 roku podczas Manifestacji wszystkich Służb Mundurowych.