29-10-2022, 11:16
(29-10-2022, 10:30 )Administrator napisał(a):(28-10-2022, 19:09 )rafik78 napisał(a):(28-10-2022, 18:38 )Administrator napisał(a):(28-10-2022, 18:28 )Administrator napisał(a):(28-10-2022, 15:50 )rafik78 napisał(a): Przecież kwota bazowa ma wpływ tylko na uposażenie zasadnicze i jej pochodne i ta propozycja jest bardzo niekorzystna, po przeliczeniu u mnie wyszło tylko 362 zł brutto i to jest tylko 4,8 proc. mojej płacy brutto, proszę o szczegółowe informa je o Ili wzrośnie płaca brutto i na jakiej podstawie
"kwota bazowa ma wpływ tylko na uposażenie zasadnicze i jej pochodne" - nieprawda! Jesteśmy wskaźnikowcami i jeżeli chodzi o wzrost uposażeń to tylko i wyłącznie poprzez podniesienie kwoty bazowej lub wielokrotności kwoty bazowej. Na przykładzie ostatnich lat, było identycznie i wzrost uposażeń był również do stopnia, a nie do zasadniczych i z całą pewnością nie jest to kwota 362 zł. brutto, ale poczekajmy z kwotami do ostatecznej wersji ustawy budżetowej. Mam ogromną nadzieję, że będziemy potrafili się zjednoczyć i wyrazić swoje niezadowolenie w dniu 9 listopada 2022 roku podczas Manifestacji wszystkich Służb Mundurowych.
Prawda jest taka ze uposażenie zasadnicze naliczane jest następująco kwota bazowa * wskaźnik *wskaźnik grupy zaszeregowania podaje przykład przy obecnej kwocie bazowej 1614,69 * 4,229*0,5436(15grupa)=3712 zł i taka mam podstawę liczę teraz przy nowej kwocie bazowej 1740,64*4,229*0,5436=4002 zł pllus pochodna za wysługę wyjdzie 362zl brutto, notabene podstawa wzrasta właśnie o 7,8%, ale cala placa brutto tylko 4,8, w moim przypadku przy mojej wysludze a np waloryzacja emerytur jest obliczana z całej kwoty brutto anie zjej części co jest korzystniejsze o wiele dlatego nasze płacę brutto powinny być waloryzowane z całości, Panie administratorze gdzie widzi Pan błąd mojego rozumowania oraz czy związek jest świadomy tego. Ta informacja jest niezbędna dla osób które zamierzają odejść że sluzby
Zakładając, że waloryzacja będzie liczona do uposażenia zasadniczego ma Pan rację, ale w chwili obecnej nie ma takiej decyzji i należy wyliczyć średnią co daje kwotę około 500 zł. brutto na etat i od tego należy odliczyć nagrodę roczną. Podkreślam, że nie należy jeszcze tych kwot brać pod uwagę, ponieważ nie wiadomo w jakiej wysokości i w jakiej formie miałaby być realizowana.
Rozumiem że na dzień dzisiejszy brak jest konkretów jak bedzie zrealiziawana podwyżka a to co wiemy jest bardzo niekorzystne, to jak służba chce zatrzymać f-szy nie dając im żadnych informacji, skąd w ogóle stwierdzenie P. Wosia ze będzie to 9,6 %, ludzie będą składać raporty o zwolnienie przed 1 marca żeby dostać 13,8%, gdzie wiadomo jak to jest naliczane a tu nic nie wiadomo, czemu ma służy taki stan na pewno nie f-szom którzy nie widzą na czym stają, gdyby przestawiono konkrety to wiele osób jeszcze by zostało w służbie, to jest podstawowy problem do rozwiązania