04-02-2019, 9:24
(03-02-2019, 19:48 )greg0026 napisał(a): Myślę że proponowane zmiany w dodatkach dla funkcjonariuszy po 15 roku służby, nie zatrzyma tych których wkrótce, najbardziej będzie brakować - czyli ochrony.
Zamiast kombinować jak dzielić te grosze, zastanówcie się mili państwo, co sprawia że większość funkcjonariuszy tego działu nie ma najmniejszej ochoty służyć dłużej niż do emerytury. Podpowiem, to w dużej mierze ,warunki pełnienia służby. Dotyczy to również zagadki pt" dlaczego jest tak dużo odejść ze służby. Pytałem chłopaków którzy porzucali służbę po roku, dwóch - co skłoniło ich do podjęcia tej decyzji, odpowiadali o dziwo że wcale nie chodzi o pieniądze. Wskazywali na złą atmosferę , poczucie strachu przed niewidzialnym "wielkim bratem" oglądającym każdy ich krok nagrany na kamerach, oraz warunki socjalno- bytowe, pełnienia służby. Nie oszukujmy się, dzisiejsze pokolenie to ludzie diametralnie inni od tych urodzonych w latach 80- tych. Dziś młody człowiek jeśli jest głodny to idzie zjeść i ma głęboko co sądzi o tym dowódca, lub osadzony którego ma akurat prowadzić gdzieś tam.
Pamiętam młodego funkcjonariusza który stwierdził że: cyt ""woli pilnować samochody na parkingu, bo tam za podobne pieniądze, może obejrzeć telewizję, zadzwonić do dziewczyny i zjeść obiad o normalnej porze, a u nas jest jakaś komuna, z resztą widać to po tym co nosimy na sobie"".
Mundury zmieniamy po wielu latach, ciekawe ile nam zajmie zmiana całej reszty...
tak przyszło mi na myśl , że brak możliwości posiadania telefonu komórkowego , oraz brak tv na dyżurkach to komuna. Jest XXI wiek. Nie wiem co szkodzi oglądanie TV np na zmianie nocnej. Przynajmniej nie muli na spanie. A TELEFON. Jak ktoś zakłada że od razu skazany będzie dzwonił z mojego telefonu to dziekuje za zaufanie. Teraz nie można a skazani i tak mają. Dzisiejsze pokolenie nie obejdzie sie bez telefonu. Nie ma co sie dziwic , żyjemy szybko mamy 100 spraw na głowie i potrzebujemy mieć kontakt z rodziną i ze światem. Jakoś decydenci do tej pory nie spowodowali że nie ma " zakłócaczy" sygnału , a to by skutecznie uniemożliwiło skazanym korzystanie z komóry. Można by to wł/wył na dyżurce. Więc tyle lat toleruje sie że skazani jak chcą to mają , a funkcjonariuszoni nie wolno i basta. Hmm , o co chodzi.