10-12-2022, 11:45
(10-12-2022, 10:47 )StaryGad312 napisał(a):(09-12-2022, 17:37 )Unknown napisał(a): "Wspólny komunikat kierownictwa Ministerstwa Sprawiedliwości i Służby Więziennej oraz związków zawodowych działających w Służbie Więziennej" - Mam 25,6 lat służby, raport złożony. Dość późno przełożeni próbują mnie powstrzymać, ALE - co oferują? 15% podwyższenia dodatku służbowego - który nie liczy mi się do emerytury, plus podwyżka od 1 marca. Waloryzacja to przebija - więc nadal dwója z matematyki - z dodatkiem po 25 latach emerytura będzie wyższa niż gdybym pozostał w służbie. Komunikat ładnie wygląda, dobrze się czyta - ale biorąc do ręki kalkulator...............................
A jesteś pewny kolego , że następna waloryzacja rent i emerytur będzie również na tak wysokim poziomie jak w 2023 roku ?? Czynniki które na to wpływają są wszystkim znane i widziane dookoła: inflacja , wojna na Ukrainie , kryzys paliwowy czy gospodarczy. Uważasz , że tak będzie zawsze??? Weź pod uwagę przyszłoroczne wybory , nikt dziś nie wie kto wygra , nie można określić stanu finansów państwowych na przyszłe lata , stanu gospodarki państwowej ani przyszłych waloryzacji rent i emerytur. Wszystko zależy od przyszłej władzy ale kto to będzie nie wiem. Więc za pewnik możesz sobie doliczyć waloryzację na przyszły rok, później możesz nie dostać nic a co za tym idzie markety czekają na takich jak Ty , ochroniarzy zawsze będzie potrzeba. Jeżeli zapowiedzi pojawią się w aktach wykonawczych , a są realne szanse na to , że ta władza jeszcze nam to da przed wyborami a nawet jak zapowiadają od 1 stycznia. Po pojawieniu się odpowiednich zapisów w ustawach i rozporządzeniach w kalkulatorze możesz śmiało wpisywać konkretne dane po 2 % rocznie + dodatki motywacyjne i możliwość wliczenia tego do emerytury po 32 latach pracy ( nie służby ). Rozumiem , że dla ciebie to odległa przyszłość ale to twój wybór. Iść na emeryturę i dalej szukać pracy jest dla mnie głupotą. I idiotyzmem jest wróżeniem z fusów ile będzie , może , kiedyś waloryzacji bo może nie być jej wcale.
Proste wyliczenie na kalkulatorze dla oddziałowego po 25 latach służby w SW i powiedzmy z 5 lat cywila z możliwością zaliczenia tego do emerytury daje 72.5 % a nawet można policzyć 80 % przy minimalnych 5 - 10 % za zdrowie daje średnio 5700 zł. Czy to źle ?? Sami sobie odpowiedzcie.....
Oddziałowy po 25 latach służby, to chyba w ozeciej Jak zostanie to w nagrode zabiora dodatek, taki fanal bedzie.