16-01-2023, 11:12
(15-01-2023, 18:29 )rafalek oddziałowy napisał(a):No widzisz niby oczywiste, a nie wiesz. Otóż jeśli chorujesz i wracasz do służby to powinieneś wypełnić zał. nr. 5 do RMS w spr. ustalania przyczyn wypadków i chorób.... dotyczący podejrzenia związku choroby ze służbą , może to też wypełnić lekarz i składasz do Dyr. za pośrednictwem Medycyny. Jeśli komisja orzekła inwalidztwo i w orzeczeniu choroby na które chorowałeś są w związku ze służbą to na tej podstawie (czyli orzeczenia) powinni wypłacić to 20%, ale można też wypełnić załącznik jw. I nie zarządzenie tylko rozporządzenie no i pewnie chodzi o RMS w sprawie wykazu chorób z tytułu których należy się jednorazowe odszkodowanie i tu chyba masz rację bo skoro należy się odszkodowanie to i za L4 powinni zapłacić 100% Ale nie musi być tej choroby w RMS.(15-01-2023, 2:20 )wolf napisał(a):super ze widzisz a zielonego pojecia nie masz a sluzby mam tylezeby moc juz od dawna przejsc na zaopatrzenie emerytalne.(14-01-2023, 16:43 )rafalek oddziałowy napisał(a):widzę że służby to nie masz za dużo, bo byś wiedział że kadry ci żadnej takiej informacji nie udzieli , a co do obniżeniu poziomu to sam jestes tego przykładem, po to jest forum żeby zadawać pytania , a inyrligetni na nie odpowiedza, niestety ty do nich sie nie zaliczasz, nastepny beton z administacji lub ciepłej posadki sponsorowanej przez Pis , żeby siać zamieszanie. pozdr.(13-01-2023, 21:15 )wolf napisał(a): witam , mam pytanko ,czy funkcjonariusz przebywajacy na l4 od psychiatry do czasu odejscia na rente, gdzie odchodzi na ta jednostke chirobowa na ktorej przebywał moze starac sie o zwrot 20 % ktore mu zabierano za kazdy miesiac l4???
takie rzeczy to powinienes wiedziec .. wiec zzadawanie tu tego rodzaju pytan to troszke obniza poziom czatu - dopytaj sie w kadrach chyba ze sie wstydzisz to nie bedziesz miec wiedzy
Odpowiedz na pytanie Wolfa jest oczywista - nie wiedzialem ze mozna pytac o takie rzeczy, jesli faktycznie nie masz wiedzy na ten temat too dlatego odeslalem do kadr w swojej jednostce - nie specjalnie czy zlosliwie - tylko dlatego ze kadry/finanse sa od tego jak pewna czesc ciala do pewnej czynnosci. jesli nie odpowiedza na pytanie zloz przez sekretariat pismo o nazwie wniosek i wtedy dostaniesz odpowiedz na pismo chyba ze maja gleboko w powazaniu f-szy bo nauczeni doswiadczeniem ze nikt nic nie potrafi zapytac - wowczas masz kierownika jednostki a jak bedzie to rowniez problem masz okregowego czy centralnego aby zainterweniowal .jezeli ktos nie umie i nie chce wspolpracowac to w taki sam sposob jego sie traktuje
a co do tych 20% to jesli jest uznane jako jednostka chorobowa w najnowszym zarzadzeniu jesli dobrze pamietam- wykaz chorob w zwiazku ze sluzba- to powinni zwrocic Ci w momencie kiedy data odejscia na rente wejdzie w zycie.
Jesli urazila Cie moja wczesniejsza odpowiedz to przepraszam bo bylo to niezamierzone ale wydawalo mi sie oczywista sprawa ze powinienes posiadac taka wiedze .