27-03-2023, 21:01
(27-03-2023, 11:02 )John Mnemonik napisał(a): Witam.Johny jak Ty byłbys pracodawcą wolałbyś inwestować w gościa który się zwolni za 3 lata czy w młodego który ma jeszcze 21lal do przerobienia na oddziale. Twoja emerytura będzie z ostatniej wypłaty, a tego młodego z 10 lat. Tylko nie mów zr jak nie chce to niech się zwolni itp.
Chciałem poruszyć na forum kwestię niesprawiedliwego i krzywdzącego przyznawania dodatku służbowego po kryjomu w ZK nr1 w Strzelcach Opolskich OZ Strzelce Opolskie (i zapewne w całym kraju). Doszło do chorej sytuacji, a mianowicie młodzi funkcjonariusze (3-4 lata służby) uzyskujący awans na stanowisko oddziałowego dostają dodatkowo 100zł (niektórzy więcej) do dodatku służbowego. Najbardziej chory jest fakt, że kadry zabroniły mówić o tym starszym funkcjonariuszom, żeby nie prowokować niezadowolenia i niewygodnych pytań . Przez tę sytuację młodzi funkcjonariusze mają teraz dodatek służbowy często większy niż funkcjonariusze ze stażem 10-13 lat służby (starsi oddziałowi z oddziałami na stałe i nie tylko)dodatkowo spore grono tych młodych to fusze jednozmianowi (8h)niepracujący w nocy, weekendy, święta i nieprzychodzący na dolewy. Z informacji uzyskanych przeze mnie wynika, że dodatek przyznawany młodym jest po to, żeby ich zatrzymać w służbie (w naszym ZK jest 29 wakatów w ochronie, czyli brakuje ponad 1 zmiany). Pan Dyrektor oczywiście nie jest świadomy sytuacji i nic nie morze zrobić przez tzw. zarządzanie centralne, ale obiecuje zbadanie sprawy. Jestem ciekawy jak to wygląda w innych zakładach?
Druga sprawa może wkoncu te dodatki będą wzrastać latami tak jak powinno to być od dawna.
Nie zmienia to faktu że w tych ciężkich czasach zamiast motywować ludzi to się ich demotywuje.
Ciekawe gdzie są pieniądze z wakatów, czemu nic nie wraca do jednostek. Tyle osób odchodzi ma emeryturę więc pieniądze na dodatki powinny być bez problemu. Dyrektorzy w obawie o swoje stanowiska boją się odezwać, zawalczyć o doświadczonych ludzi, zero narzędzi do motywacji. Kto weźmie za to odpowiedzialność?? Za ta niegospodarnosc i doprowadzenie tej formacji do takiego stanu rzeczy powinni zostać rozliczeni wszyscy odpowiedzialni.