27-02-2019, 18:39
(26-02-2019, 16:41 )MdR napisał(a):(25-02-2019, 12:17 )Tym07 napisał(a): [quote="MdR" pid='1755' dateline='1550828863']
[quote="Sadi" pid='1742' dateline='1550743652']
[quote="Tomasz" pid='1729' dateline='1550564933']
Witam.
Od dłuższego czasu zastanawia mnie czy mam prawo do emerytury po 15 latach.
Do SW wstąpiłem w 2013r więc wedle nowej ustawy do nabycia praw emerytalnych muszę pracować 25lat (55rż) ale no właśnie ALE w 2006 roku zostałem powołany do zasadniczej służby wojskowej i czy w związku z tym mam prawo do emerytury po 15 czy 25lata?
[/quote
]
Mam podobny przypadek, jeśli to była tylko zasadnicza służba to 25 lat przed tobą, jeżeli byłeś choć tydzień po Z na kontrakcie to mogą ci uznać. Ale to biuro emerytalne musi Ci sprawdzić
Na 100% uznają. Konieczne jest złożenie przysięgi, to wystarczy. Z przysięgi nikt nie może cię już zwolnić. Dlatego potem mogą cię powoływać w rezerwie do szkolenia. Bo wg ustawy caly czas pozostajesz w służbie ale jesteś w stanie Standby . Przynajmniej na to powoluja się sądy.
[/quote
A gdyby był tylko w zasadniczej służbie wojskowej? To też się łapie na stare zasady?
Pewne sprostowanie do wcześniejszego postu. Rozmawiałem dziś z nim (wspomnianym kolegą) i okazalo się że trzeba mieć 12 mcy zasadniczej (dopytalem o to dwa razy- zasadniczej) żeby przyjęli go na "starych zasadach". Jego kolegę który mial mniej, (11 mcy) i przyjęli czy zaproponowali na "nowych zasadach". Kłóci się to z tym co mówił mi inny starający się o przyjęcie do SG (ze wystarczy przysięga). To juz musisz zapytać nawet w Biurze Emerytalnym. Na pewno nie jest tak ze służba zasadnicza się nie liczy, pytanie tylko w jakim wymiarze.
[/quote przykład: ty w np. 2005 odrabiasz ZSW w SG twój koleś w tym samym czasie jest w ZSW w 2013
idziecie do SW to: ty na starych zasadach a koleś na nowych. Lipa bo każde ministerstwo inaczej dba o swoich niby ten sam powszechny obowiązek SW a inne traktowanie. Tak jak z porozumieniem. Wojsko ma policja ma a my czekamy.