19-07-2023, 23:43
(19-07-2023, 9:14 )BartekS napisał(a):(18-07-2023, 7:40 )pablopablo11@interia.pl napisał(a):(17-07-2023, 13:01 )Kruszyna napisał(a): Zamiast nagród wolałbym 100-200zl do podstawy.
Bynajmniej liczyłoby się do zaopatrzenia emerytalnego.
I wiadomo nie można tego zabrać a tak zostaję czekanie dadzą czy nie dadzą j EWENTUALNIE ile.
Zawsze będę wolał mniej ale systematycznie i liczone do emerytury niż jednorazowy grosz.
Ale i takim nie pogardzę.
otóż to. coraz więcej części wynagrodzenia nie wlicza się do emerytury, a nagrodami jeszcze zwiększają te kwoty. Wszystko po to by obejść ustawe, która mówi przecież o liczeniu emerytury z ostatniego wynagrodzenia. Dziwię się, że związki sie na takie rozwiązania godzą....
Hm możesz mnie uświadomić jakie części wynagrodzenia nie są wliczane do emerytury? Wydaje mi się, że chyba trochę mylisz pojęcia czym jest wynagrodzenie, a czym innym dodatki, takie jak świadczenie motywacyjny czy za długoletnią służbę.
oczywiście mogę Ci wyjaśnić. W ustawie jest mowa o wynagrodzeniu z ostatniego miesiąca służby od którego liczy się emke... Piszesz o świadczeniach za długoletnią służbę i świadczeniu motywacyjnym... możesz/mogą to nazwać jak chcą, wszystko służy obejściu zasady liczenia emerytury od ostatniego wynagrodzenia... A może Ty tych wpływów z tytułu dodatku nie traktujesz na koncie jako wynagrodzenia tylko nazwałeś to super premią i nie wydajesz tych pieniędzy, albo na przykład wypłacasz te dodatki i robisz z banknotów jaskółki dla dzieci?