20-09-2023, 7:31
(18-09-2023, 11:57 )mbraciak napisał(a):(17-09-2023, 19:19 )kufel1217 napisał(a):(16-09-2023, 7:10 )mbraciak napisał(a): Witam... Przestańcie się nakręcać podwyżkami w przyszłym roku! Zapomnęliście, że za miesiąc są wybory - mało prawdopodobne, by któraś partia uzyskała samodzielność do rządzenia, a ewentualne koalicje to jeszcze daleka droga. Myślicie, że jeśli znajdzie się sejmowa większość i uda się wybrać rząd i premiera, to najważniejszą i najpilniejszą sprawą będą podwyżki pensji dla f-szy Służby Więziennej??? Te wszystkie zapewnienia i obietnice to tylko kiełbasa wyborcza! Jeśli naprawdę będzie impas w wyłonieniu tych co będą rządzić przez najbliższe 4 lata, to mamy powtórzone wybory a wtedy wszystko od nowa... Teoretycznie jest nowy minister sprawiedliwości - on powie: Przecież, to nie ja obiecałem! Przypominam, że wszystkie procedowane akty prawne z dniem wyboru nowych władz lądują w niszczarkach. Nikogo nie namawiam do odejścia ze służby - piszę tu o tych co mają uprawnienia emerytalne - jeśli dajecie radę, nic złego nie dzieje się ze zdrowiem to, pracujcie dalej. Przeważcie wszystkie plusy i minusy, za i przeciw, to wy podejmiecie decyzję! Po 19 latach służby odszedłem 2 lata temu - różnica między kwotą pierwszej emerytury a tą ostatnią z tego miesiąca to prawie 1300 zł. W przyszłym roku waloryzacja ok 13%... Z głodu nie umrę. PozdrawiamWitaj.
Jeżeli mógłbyś nakreślić rozumiem, że po przejściu na zaopatrzenie w 1 roku jest wyższa emerytura, a w następnym spada możesz przytoczyć o ile faktycznie wynosi ta różnica? z góry dzięki ponieważ młoda kadra finansowa lub też kadry nie potrafią udzielić mi takiego info.
Pisząc, że po przejściu na zaopatrzenie w 1 roku jest wyższa emerytura, a w następnym spada, domyślam się, że chodzi ci o tzw roczne świadczenie - dotyczy to funkcjonariuszy, którzy otrzymali po komisji orzeczenie o niepełnosprawności i rentę 15% z tego tytułu. Jest to twój wybór, musisz wyliczyć, czy to wspomniane roczne świadczenie (otrzymywane przez 12 mcy od odejścia ze służby) czy emerytura (+15% renta) jest dla ciebie korzystniejsze finansowo. Ty wybierasz - albo roczne świadczenie, albo emerytura z rentą. Roczne świadczenie, to ostatnia pensja brutto minus 20% zryczłtowanego podatku. W zależności jakie miałeś zarobki, ile lat służyłeś czy w jakim miesiącu odszedłeś ze służby, może okazać się, że dostaniesz po rozliczeniu PITu za dany rok niezłą sumkę do zwrotu od skarbówki. A wszystko przez ten 20% ryczałt ze świadczenia rocznego, który rozliczany jest na oddzielnym zeznaniu podatkowym (PICie), ale nie martw się to wszystko robi USkarbowy - ty tylko klikasz ENTER po zalogowaniu się do swojego konta na gov.pl. Mój znajomy 16 lat służby, odchodził po mundurówce miał ponad 4000zł zwrotu! Tylko tam dochodziła jeszcze kwestia zmiany stopy podatkowej z 17 na 12 procent. Jak będziesz znał kwotę brutto swojego ostatniego uposażenia to wszystko możesz sobie wyliczyć... I na koniec jeszcze jedna sprawa - kwota corocznej (marcowej) waloryzacji nie zależy od "widzi mi się" kogokolwiek, tylko i wyłącznie od wskaźników inflacyjnych za dany rok! Jest to wszystko w Ustawach i choćby Morawiecki, czy Tusk chcieli zmienić wysokość waloryzacji to nie mogą tego zrobić! Generalnie - jest wysoka inflacja, jest wysoka waloryzacja, nie ma inflacji - nie ma waloryzacji. Dlatego 10 czy 15 lat temu emeryci otrzymywali po 30 czy 60 zł podwyżki świadczeń, bo nie było po prostu inflacji... Pisałem w poprzednim poście - w przyszłym roku w ustawie budżetowej prognozowana waloryzacja, to 12,8% według mnie min 13% (zawsze ostrożnie do tego podchodzą). Zakładając wyliczoną emeryturę i rentę na ok 4000 zł na rękę no to łatwo wyliczyć że to będzie ok 430 zł podwyżki. I co najważniejsze: jeśli wybrałeś świadczenie roczne zamiast emerytury z rentą bo wychodzi ci większa kwota, to waloryzacja także cię obejmuje!!! Ale nie otrzymasz większego świadczenia rocznego, tylko po jego zakończeniu pobierania (12 m-cy) dostaniesz wyższą emeryturę!
Z tym zwrotem z PIT to trochę nie tak kolego. Ubiegły rok był specyficzny przez zmiany w systemie podatkowym. Dużo ludzi miało zwrot dzięki temu, w tym roku system jest już jednolity i nie będzie to miało miejsca. Ze świadczeniem rocznym chodzi o co innego - odchodząc na emkę dostajesz odprawę i inne świadczenia, i może okazać się, że wpadniesz w drugi próg podatkowy, czyli z dnia na dzień zamiast 12% zaczniesz płacić 32% podatku. Wtedy dużo korzystniej jest przejść na świadczenie roczne, z którego w następnym roku podatkowym możesz zrezygnować. Trzeba to jednak dobrze przeliczyć, bo od świadczenia rocznego płaci się ryczałt 20%, od którego nic nie odliczysz, nie rozliczysz się też z małżonkiem czy dzieckiem.