08-02-2024, 2:56
(06-02-2024, 22:55 )anielica2010 napisał(a):(06-02-2024, 9:22 )Maxxxx napisał(a):A dlaczego musi to być idiota?Przecież każdy ma prawo wyboru...jaką pracę wybiera.Moze cywil87 nie mógł być wychowawca w mundurze... dlaczego wylewa się tu tyle jadu?Proszę przeczytać ustawę o SW.W służbie więziennej mogą pracować pracownicy cywilni oraz funkcjonariusze.A to że ktoś jest pracownikiem nie oznacza że jest gorszy.Czesto bywa tak że wiedza i zaangażowaniem bije na głowę nie jednego funkcjonariusza.Pracownicy są słabo doceniani finansowo a wykonują podobna pracę. Szkoda że góra nic z tym nie robi.Mamy strasznie ograniczona drogę awansu.Zarobki też mogłyby być bardziej atrakcyjne.Mozna by było gratyfikować pracowników za ich zaangażowanie... dyspozycyjność...ale nikt o nas nie walczy...poczekamy do czerwca może chociaż dostaniemy obiecana podwyżkę...no chyba że nam się nie należy.Milo by było dostać należne nam z tego tytułu wyrównanie od stycznia.Tak wiec prosimy o pilne opracowanie rozporządzeń potrzebnych do wypłaty podwyżki dla funkcjonariuszy oraz pracowników cywilnych.(04-02-2024, 20:44 )Cywil87 napisał(a):(03-02-2024, 21:43 )Riddick napisał(a): Ludzi do służby brakuje, grupy wychowawcze po 80 bandytów a ministerka w Onecie mówi, że wychowawca i psycholog powinni być cywilami. Jej wypowiedzi za każdym razem są bardziej irytujące.Bo cywil zarobi po odjęciu dodatku za bezpośredni kontakt mniej niż najniższa krajowa. Np. U mnie to nieco ponad 2400.... Łacznie przekracza najniższa więc podniesienie zarobków mnie nie dotyczy. I teraz jak jak wejdzie te 20% to z tej mniejszej kwoty... Taki o to powód...
Powiedz mi gdzie takich idiotow znajdują co przychodzą na wychowace jako cywile za 2400?
Nie muszę się tłumaczyć ale widać niektórym minie ból tyłka może..i nie chcę teraz nikogo obrazić. Wziąłem udział w rekrutacji do ochrony i ku Waszemu pewnie zdziwieniu przeszedłem całą i znalazłem się w pierwszej dziesiątce rankingu ale...był nabór na wychowawcę w cywilu i biorąc pod uwagę ,że w końcu parę lat studiów na coś się przyda , zdobędę doświadczenie i praca na czas nieokreślony bez szkółek , nocek , świąt , weekendów poza domem mnie przekonały. Bo może jest jeszcze na świecie poza pracą coś takiego jak czas wolny z rodziną i to stawiam na 1 miejscu. Nie ogrom kasy tylko rodzinę. Jak będę chciał pobiegać w ochronie to to zrobię. Na tą chwilę robię to co lubię i nie robi mi to w głowie sieczki bo wszystko ma swoje granice będąc cywilem...ot cała prawda o mnie. A czytając że wychowawca nic nie robi to śmiać mi się chce. Bo po rekrutacjach wewnętrznych przychodzili z ochrony z 15-20 letnim stażem na trochę i rzucali to bo ogrom papierów i spraw nie dla nich... Także to tyle.