03-04-2024, 9:48
(02-04-2024, 18:15 )Administrator napisał(a):----------------------------------------------------------------------------------(02-04-2024, 16:23 )Hipi napisał(a): Dzień dobry .
Czy Pan Administrator z ramienia NSZZFiP SW
jest w stanie odpowiedzieć na pytanie co się dzieje w temacie zamrożonych nadgodzin tj. wypracowanych do dnia 30.06.2019 roku.
Kiedy zostaną wypłacone ww. nadgodziny ?
Mogę wyrazić tylko swoje zdanie w tym temacie. W mojej ocenie na chwilę obecną nie ma podstawy prawnej do wypłacenia "zamrożonych" nadgodzin, ponieważ nowelizacja ustawy o Służbie Więziennej dopiero od dnia 1 lipca 2019 r. dała taką możliwość. Poprzednie zapisy mówiły tylko o płaceniu za nadgodziny w przypadku przejścia na zaopatrzenie emerytalne dlatego uważam, że aby móc zapłacić za nadgodziny wypracowane do dnia 30.06.2019 r. musi być znowelizowana ustawa o Służbie Więziennej lub "stare" nadgodziny powinny być oddawane w pierwszej kolejności. Tak ja to widzę.
"STARE" "NOWE" Nadgodziny to nadgodziny, w cywilu wypłacają regularnie i nikomu przez myśl by nie przeszło że mogą być stare.
Ale jak widać w resorcie cuda się dzieją.
Jest nadzieja! Kiedy nadgodziny mocno się "ZESTARZEJĄ" nabiorą wartości jak 12 letnia whisky lub 30 letnie wino !
Administratorze, co mówi ustawa o SW w temacie ilości dni urlopu? I jak to jest możliwe że dni urlopu przeliczają na godziny i tak f-szą urlop wyliczają?
Istnieją przepisy pozwalające na takie praktyki?
Zadając te pytanie osobie decyzyjnej usłyszałem odpowiedź "CO NIE JEST NAPISANE JEST DOPUSZCZALNE". Czy to jest prawo ?