12-05-2024, 19:53
(12-05-2024, 12:22 )Olee2 napisał(a): Moi drodzy,Dlatego powtarzam. Nie protest , tylko trzeba pracować normalnie nie na wariata, zgodnie z przepisami, dbać o wzajemne bezpieczeństwo. I tyle. A jak nie zrobisz połowy telefonów to piszesz notatkę że w związku z wykonywaniem innych czynności służbowych nie byłem w stanie zrealizować tego czy tamtego . Grunt to robić swoje , ale zgodnie z przepisami, żeby nikt nie zarzucił komuś lenistwa. Przez te wszystkie lata robiło się " tak żeby było dobrze" i przez to przełożeni w centrali nie wiedzą że tak naprawdę na oddziale to jest roboty przynajmniej na dwóch , a tak naprawdę trzech by było i jest co robić. Także robimy swoje , na spokojnie , zgodnie z przepisami , bez nerwów i siema Panie i Panowie. Ja już na wylocie w każdej chwili , swoje zrobiłem ......ale Wy ćwiarusy dbajcie o siebie i rozkładajcie siły na 25 lat bo szczerze to słabo to widzę. Oczywiście wypowiadam się jako oddziałowy na zamku w dużym kryminale......bo latałem kiedyś w konwojach to też widziałem kryminały gdzie stan był 200 skazanych to też inna bajka bo ja na oddziale przez wiele lat miałem 130 i byłem sam.
Jak zapewne już zaobserwowaliście, że resort sprawiedliwości do spraw funkcjonariuszy i pracowników podchodzi po macoszemu. Najlepszym dowodem na to, była realizacja naszej waloryzacji, która przyszła w wielkich bólach.
Co więcej, wygląda na to, że nadzór nad naszą formacją zczyna pełnić Rzecznik Praw Obywatelskich. Coraz częstsze spotkania kierownictwa Centralnego Zarządu Służby Więziennej z RPO, są tego najlepszym dowodem.
Adwokaci żądają wprowadzenia, zdecydowanie częstszych rozmów telefonicznych dla swoich klientów, przebywających w aresztach śledczych i zakładach karnych.
Fakt, że dyrektorzy otrzymali polecenie oszczędzania na wszystkim i wszystkich, jest potwierdzeniem naszej diagnozy, że pomimo kolejnych ustaw modernizacyjnych, służba jest niedoszacowana finansowo i etatowo.
Zapowiedzi resortu o liberalizacji Kodeksu Karnego Wykonawczego, może spowodować, że ofiarami tych zmian, będą funkcjonariusze i pracownicy Służby Więziennej.
Doniesienia, o bardzo agresywnej napaści na zastępcę dowódcy zamiany i wychowawcę w Areszcie Śledczym w Grójcu, są jaskrawym przykładem, że nasze środowisko powinno zacząć zwierać swoje szeregi. Być może, przed nami protest więzienników, jakiego jeszcze w Polsce nie było.
PANOWIE!!! DZIAŁAMY PUKA JEST CZAS.